ДАНС изгони турски имам агитатор (обзор)

Èáðàõèì Èúëìàç ñå ñíèìàë íà Øóìåíñêàòà êðåïîñò

Прокуратурата подхвана ходжата в с. Света Петка за контролиран вот

Духовникът свързан с дипломат persona non grata

ДАНС изгони турски имам агитатор и още един гражданин от южната ни съседка. „Труд“ научи, че напъденият духовник е Ибрахим Иълмаз, който проповядвал в Томбул джамия в Шумен. Той е от години е в града. Той бил отведен от мюсюлманския храм във вторник вечерта.

Иълмаз е в Шумен от 2013 г. и е със статут на продължително пребиваващ. Пратеник е на Дианет - Дирекцията по религиозните въпроси в Турция. Останалите духовни лица в региона винаги са казвали за него, че е със законен договор и в пребиваването му у нас няма нищо съмнително. Декларирал го е и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов.

В сряда другият имам и екскурзовод в Томбул джамия - Мустафа, каза че Иълмаз е в почивен ден и не знае къде си прекарва времето. Вярващи, които чакаха за обедна молитва, разказаха, че във вторник последно са видели Иълмаз в джамията, харесват много проповедите му.

Според запознати имамът никога не се е ограничавал да стои и да води само намазите в Томбул джамия, водел и курсове по коран в Нювваб, контролирал как върви градежът на новия пансион към училището за 1 млн. лв.

Известно е, че Ибрахим Иълмаз живее на квартира в блок срещу Томбул джамия. А в съседство е нова кооперация, в която се беше настанил под наем Угур Емироглу - аташе по социалните въпроси в консулството в Бургас, който миналата година бе обявен за нежелано лице у нас (persona non grata). Запознати припомниха, че преди изгонването си през 2015 г. Емироглу е присъствал на курс за имами, провеждан в Нювваб. Тогава обучението е организирано от Главното мюфтийство, а курсът е в памет на покойния хафъз Мустафа Чътлак, който преди години също бе екстрадиран от България.

Междувременно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви на брифинг, че е образувано досъдебно производство срещу Ибрахим Юмер - ходжа във велинградското село Света Петка. „Следствените действия в момента са във връзка с организирано от това лице пътуване на граждани до Одрин с автобус“, каза Арнаудова. По неофициална, но потвърдена информация става дума за партия ДОСТ. „Под ръководството на районната прокуратура в Пазарджик се разпитват повече от 30 лица за извършено престъпление - организиране на предлагане на облаги, които да се предоставят на лица, за да бъдат мотивирани да гласуват в полза на определена политическа сила“, отбеляза още Арнаудова.

Коментари

Задължително поле