ДАНС може да проверява сделките над €15 000 Службите прихванали съмнителни операции за 4 млрд. лв

заседанието си днес. Снимка: Пламен Стоименов

И залаганията ще са под лупа

Сделките над 15 000 евро по банков път ще могат да бъдат проверявани от ДАНС. Кабинетът одобри проекта за нов закон срещу изпирането на пари и предлага на парламента да го приеме. Текстовете са разработени от експерти на ДАНС и МВР и са в съответствие с европейското законодателство. Мерките касаят и плащания на 5000 евро, тяхната левова равностойност или съотношението на посочените средства в друга валута.

Новите правила срещу прането на пари включват и проверки при изплащането на печалби или залагания на обща стойност равна или надвишаваща левовата равностойност на 2 000 евро. При всички случаи няма да има значение дали транзакцията или сделката е осъществена чрез една операция или чрез няколко свързани операции. На контрол ще подлежат и покупките, обмена или осребряването на жетони и др.

С новия закон се разширява и кръга на лицата, които ще подлежат на проверка. ДАНС ще може да проверява и ръководствата на политическите партии за пране на пари. В момента такава се прави за премиер, министри, президент, народни представители, върховни съдии, кметове, висши чиновници и посланици. Освен произход на средствата, ще се следят и източниците на богатство. Службите ще могат да разследват и свързаните с тях лица – роднини до втора степен и търговски или делови партньори.

По данни на специализирана административна дирекция “Финансово разузнаване” на ДАНС, за 2015 г. със заповед на министъра на финансите са били спрени за срок от 3 работни дни, съмнителни операции и/или сделки в общ размер от 40 030 862 лева, като са били получени доклади за съмнителни операции на обща стойност 4 365 412 560 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Iztrihte komentara mnogo burzo draska4i takiva 4e vi hvana 6ubeto. Pone se nau4ete da pi6ete kato normalni grajdani 4e tuk ne se razbira ot pisaneto vi koi kogo i za kakvo

Отговорете