ДАНС може да проверява сделките над €15 000

Службите прихванали съмнителни операции за 4 млрд. лв

И залаганията ще са под лупа

Сделките над 15 000 евро по банков път ще могат да бъдат проверявани от ДАНС. Кабинетът одобри проекта за нов закон срещу изпирането на пари и предлага на парламента да го приеме. Текстовете са разработени от експерти на ДАНС и МВР и са в съответствие с европейското законодателство. Мерките касаят и плащания на 5000 евро, тяхната левова равностойност или съотношението на посочените средства в друга валута.

Новите правила срещу прането на пари включват и проверки при изплащането на печалби или залагания на обща стойност равна или надвишаваща левовата равностойност на 2 000 евро. При всички случаи няма да има значение дали транзакцията или сделката е осъществена чрез една операция или чрез няколко свързани операции. На контрол ще подлежат и покупките, обмена или осребряването на жетони и др.

С новия закон се разширява и кръга на лицата, които ще подлежат на проверка. ДАНС ще може да проверява и ръководствата на политическите партии за пране на пари. В момента такава се прави за премиер, министри, президент, народни представители, върховни съдии, кметове, висши чиновници и посланици. Освен произход на средствата, ще се следят и източниците на богатство. Службите ще могат да разследват и свързаните с тях лица – роднини до втора степен и търговски или делови партньори.

По данни на специализирана административна дирекция “Финансово разузнаване” на ДАНС, за 2015 г. със заповед на министъра на финансите са били спрени за срок от 3 работни дни, съмнителни операции и/или сделки в общ размер от 40 030 862 лева, като са били получени доклади за съмнителни операции на обща стойност 4 365 412 560 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право