ДАНС пази 5 г. данни за полетите ни

Снимки: Цветан Томчев

Глобата е между 3 и 8 хил. лв.

ДАНС ще съхранява данни за полетите ни 5 години, а не за 6 месеца, както е сега. Председателят на ДАНС ще определи длъжностно лице, което да отговаря за наблюдението на обработването и за защитата на личните данни. Това гласува на второ четене парламентът.

Авиопревозвачите са задължени да предоставят на ДАНС резервационните данни на пътниците и на екипажа на самолета.

Националното звено за обработване на резервационни данни на пътниците към ДАНС, което бе създадено в края на миналата година, ще прави оценка на пътниците и екипажа, за да се предотвратят евентуални терористични нападения.

Авиопревозвачите са задължени да предоставят на ДАНС данните за пътниците 48 часа преди редовните полети и 24 часа преди нередовни полети. Данните за екипажа ще се предават непосредствено преди полета. Националното звено ще може да определя и други срокове за подаване на информацията, ако има данни за реална заплаха.

Глобата за въздушен превозвач, който не предостави, забави или даде неточни данни, е между 3 и 8 хил. лв.

По време на дебатите в пленарна зала се стигна до спор между ГЕРБ и БСП. Филип Попов от левицата обяви, че се разширяват функциите на ДАНС чрез предоставяне на правомощия да организира и осъществява комуникацията на страната със задграничните ? представителства. Изключение се прави единствено за Държавна агенция "Разузнаване". От БСП поискаха към изключението да се включи и служба "Военна информация", но предложението бе отхвърлено. Председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров обясни, че Националното звено за обработване на резервационни данни на пътниците към ДАНС ще предоставя информацията веднага до службите на другите страни от Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България