Данъчен рай в община Аврен

Млади хора от Варна търсят масово втори дом в близките села на територията на съседната община Аврен, съобщи кметът Емануил Манолов. Всяка година се изкупуват близо 30-40 къщи в Приселци, известен като варненския Бевърли Хилс, както и в Близнаци, Здравец и Бенковски.

Напливът освен заради хубавата природа, е и заради данъчния рай, с който се слави Аврен. Кметът даде пример с данък сгради, който е между 5, 20 и 30 лв., такса смет е средно между 5-10 лв., а събираемостта на налозите е 100%.

Заради ниския данък МПС много транспортни фирми са сменили седалището си от областния център в Аврен.

Проблемът е, че в 17-те населени места на общината, в които е изградено видеонаблюдение, се водят около 9500 жители, а реално те надхвърлят 14000. Регистрация на заселниците може да увеличи с 40 на сто бюджетът на общината, който за 2019 г. е малко над 9.9 млн. лева. Това се отразява и при кандидатстване по европрограми, където трудно се доказва устойчивост и за ремонт на детска градина например от необходимото финансиране за 2 млн.лв парите са били отрязани със 70%. От общината припомнят, че услугата за регистрация по постоянен или настоящ адрес струва само 1 лв.

В Аврен са осигурени много екстри за виладжиите. Общинското предприятие за озеленяване и благоустройство предлага поддържане на имотите срещу заплащане, като местният парламент скоро ще приеме тарифа на услугите. Освен това всички 17 населени места с цел сигурност и безопасност на хората -срещу крабжи и нападения, са снабдени с видеонаблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони