Данъчна атака в зимните курортите

Строг контрол в Боровец, Банско, Пампорово и Велинград

Стотици данъчни инспектори и полицаи започват масирани проверки в зимните курорти на България. Очаква се до края на туристическия сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други водещи ски дестинации да бъдат извършени минимум 15 000 проверки, стана ясно от съобщение на Националната агенция за приходите (НАП).

Експерти на двете институции вече са започнали проверки за отчитане на оборотите в търговските обекти. Акциите включват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за разминавания между обороти и каса. Ще се следи и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти. На постоянно наблюдение са подложени борси и тържища в близост до курортите.

Следят хотели, ресторанти, магазини и борси

В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и кой използва луксозни автомобили за лични нужди. Данъчните ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът автоматично ще посочва обекти, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион.

В акцията отново ще бъде включен и подходът на т.нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите, отчетени по време на наблюдението, се сравняват с минали периоди и при значима разлика приходната агенция може да започне ревизия.

Зимната кампания е продължение на аналогичния подход, използван през лятото по Черноморието. Тогава за три месеца оборотите в летните курорти надхвърлиха 5 млрд. лв., броят на касовите апарати се увеличи с близо 10%, а приходите от ДДС нараснаха с близо 40 млн. лв.

Данъчните ще следят изкъсо и имущественото състояние на физически лица собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти, добавиха от приходната агенция.

"През тази година ни интересува много повече промяната на поведението на търговците, отколкото броят на проверките и наложените санкции", категоричен бе Васил Панов, директор на "Данъчно-осигурителен контрол" в НАП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес