Данъчна свобода от днес

Два месеца сме работили за ДДС и осигуровките

Днешният 16-ти май е деня на данъчна свобода, в който образно казано спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. От Института за пазарна икономика са изчислили, че на ден българите произвеждат по 261 млн. лв. или това означава, че за напълването на хазната са били нужни 136 дни при заложен бюджет от над 35 милиарда лева.

Цели 34 дни сме работили през 2017 г., за да попълним приходите от ДДС. За здравни и социални осигуровки ни е нужен един пълен месец, информира БНТ. За да си платим акцизите - малко над 19 дни, за подоходните данъци - 12 дни, а за корпоративните близо 8 дни. Други 8 дни ще отделим само, за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция Денят за данъчна свобода да идва все по-късно, което означава, че у нас нараства данъчната тежест, обясняват анализатори.

"Осигурителната тежест бе увеличена през тази година с 1% за вноска за пенсии, което казано по-просто означава всеки работещ българин отново да си купи втора годишна винетка за лека кола", коментира Георги Ганев, анализатор в Института за пазарна икономика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари