Данъчните вадят алкохола на светло

6% повече от акциза за спиртните напитки

С 468 млн. лв. се увеличиха постъпленията от осигуровки

08_1_191773Приходите в държавната хазна от акциз върху алкохола за първите пет месеца на годината са 113 млн. лв., което е ръст с 6,1% спрямо същия период на миналата година, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. Това увеличение се дължи на усилията на Националната агенция за приходи за изваждане на сивия сектор на светло, тъй като от началото на годината няма промени в акциза за спиртните напитки. С началото на летния сезон НАП затегна контрола край морето. Проверяват се не само заведения и хотели, но и превозните средства, с които се доставят алкохолни напитки в курортите.

Приходите от акциз върху цигарите също нарастват - с 8,78% и до края на май са 922,8 млн. лв. За това увеличение допринася повишаването на акциза върху цигарите от началото на годината.

Най-голям ръст на приходите през първите пет месеца на годината има при данъка върху доходите - с близо 16%, до 1,545 млрд. лв. Това до голяма степен се дължи на вдигането на минималната заплата от 460 лв. на 510 лв. от началото на годината. Освен това, в рамките на година средната заплата нарасна с около 10%, което повишава и приходите от данъка върху доходите в държавната хазна.

При приходите от осигуровки също има сериозен ръст - със 14% до 3,797 млрд. лв. Това се дължи както на повишаването на минималната заплата и на общия ръст на доходите, така и на вдигането на вноската за пенсия от началото на годината с 1% до 19,8%. Приходите от корпоративни данъци до края на май нарастват с 9,8% и достигат 1,189 млрд. лв.

За първите шест месеца на годината приходите в хазната нарастват с 10% и достигат 19,23 млрд. лв., сочат предварителните данни на МФ. Разходите на държавата за полугодието са 17,5 млрд. лв., което е ръст с 11,2%. А излишъкът в хазната до края на юни е 1,739 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика