Данъчните погнаха 8000 длъжници

8000 длъжници с неплатен ДДС и други данъци от края на 2016 г. вече са в процедура по събиране с изпълнително дело, съобщиха от Националната агенция за приходите. Те не са си платили задълженията за повече от 2 месеца.

„Предмет на принудителното изпълнение е цялото имущество и доходи на длъжника. Налагането на запор на банковите сметки, на работната заплата, автомобилите и недвижимите имоти на гражданите и фирмите, описът и продажбата на имуществото са крайни мерки, които могат да се избегнат“, обясни директорът на „Събиране“ в НАП Боряна Жилова.

Тя съветва клиентите с просрочия да заплатят своевременно задълженията си, а в случай на финансови затруднения да се свържат веднага с НАП, което ще им спести неприятности в бъдеще.

Пращат съобщения

Агенцията вече е започнала кампания по изпращане на съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Подобни кампании ще се провеждат всеки месец.

Данъчните препоръчват всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн дали има задължения към НАП, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) в Портала за е-услуги на НАП.

Данъчните съветват своите клиенти до 7 дни да погасят задълженията си, както и да осъществят незабавен контакт с публичен изпълнител, ако вече е образувано дело. Това е необходимо, тъй като плащанията по делото трябва да се направят по друга банкова сметка на НАП. В случай на финансови затруднения длъжникът може да предостави обезпечения и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.