Данъчните проверяват за скрити нощувки по морето

Данъчните започват проверка на хотелите по Южното Черноморие, за да установят има ли укрити от собствениците нощувки. Те ще правят съпоставка между получените данни от Летище Бургас и отчетените нощувки от страна на хотелиерите. 4109 проверки са извършени от екипите на НАП от средата на юви до края на август.

Близо 9 000 заведения са наблюдавани от патрулните двойки. Любопитни са следните цифри: В сравнение със сезон лято 2015, най-висок – 209 на сто, е ръстът на оборотите в Созопол, следват Черноморец и Синеморец – 71 на сто, Приморско – 70 на сто, Обзор – 65 на сто, курорта Слънчев бряг – 39 на сто и Бургас – 37 на сто. Данъчните отчитат и значително повишение – с 18 на сто в данъчната основа и начисления данък на туристическите услуги. Средно с 12 на сто са се увеличили и оборотите на аквапарковете по Южното Черноморие. 45 на сто от установените в хода на проверките нарушения са за разлики в касовите наличности, 40 на сто са за неиздаване на касови бележки.

"В самото начало на проверките, всяка втора завършваше с нарушевие. С напредване на лятото обаче нарушенията вече бяха по- редки, което показва, че затегният контрол подейства да се спазват правилата", коментираха пред Труд от данъчната администрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони