Новият премиер на Полша се обяви против „Европа на различни скорости“

Рекс Тилърсън: Война със Северна Корея ще бъде провал за мен

Сирийската опозиция отново поиска оттеглянето на Башар Асад

Заместник-кметът Христина Шопова откри първата постановка за бебета в Благоевград

Конституционният съд даде ход на делото за оставката на Делян Добрев

В дни с мръсен въздух 4 лв. на час за паркиране в центъра на София (ОБЗОР) Столичната община предлага мерки срещу високите нива на фини прахови частици

Награждават най-активните в спорта пловдивски училища

За 18 месеца Хакери ужилили банки в Русия и САЩ с $10 млн.

Емил Димитров-Ревизоро: Хората, които внасят лекарствата, са същите, които ги изнасят

По искане на Комисията за незаконно придобито имущество 200 млн. лв. запор за активи на Иво Прокопиев (ОБЗОР) Над 150 млн лв. са от продажбата на “Каолин”

Кольо Цачев от Хитрино отиде в старчески дом

В годишните награди на министерството Банско е община №1 за планински туризъм

Министър Ангелкова: Можем да представим страната като едно бижу в туризма (ВИДЕО)

Проф. Георги Михайлов: БСП ще подкрепи ветото на президента в пленарна зала

Властта пак клекна пред зелените рекетьори (ОБЗОР) МОСВ изтегли точката за промяна на концесията на ски зона „Банско“

Данъчни от ЕС ще ни помагат при подготовката на европредседателството

Днес у нас пристига мисия на евроексперти от Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз“ на Европейската комисия. Те помагат на администрацията в българското Министерство на финансите и други институции по някои от данъчните теми, които България ще трябва да придвижи напред по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС догодина.

Ще работим това председателство да бъде успешно и съм уверен, че то ще протече добре, каза ръководителят на дирекцията Стивън Куест по БНР. Той обясни и по какви задачи ще работят експертите му:

„Редица въпроси ще бъдат в дневния ред следващата година, включително реформата на корпоративното данъчно облагане. (Еврокомисията предложи на правителствата да одобрят мащабна реформа в корпоративното данъчно облагане – бел.авт.) Това предложение е в интерес на бизнеса и гражданите, защото ще ни помогне да се борим с данъчните измами и улеснява работата на бизнеса в единния пазар“, посочи Куест.

„Опитваме се да намерим баланса между запазване суверенното право на държавите – сами да определят размера на данъчните ставки, но в същото време да им помогнем с решаването на трансгранични проблеми като например ДДС-измамите. Те не могат да бъдат предотвратени без съвместна работа между страните-членки“, каза шефът на ГД  „Данъчно облагане и митнически съюз“ към ЕК.

Разликата в събираемостта на ДДС е сериозен проблем за ЕС, коментира още Куест. Причината е в доста сложното и остаряло законодателство, но това е на път да се промени.

„Ще предложим опростен и модерен ДДС режим. Смятаме, че той ще помогне на държавите да събират повече приходи в бюджета. За да ви дам само един пример на ниво Европейски съюз – измамите с ДДС се оценяват на 50 милиарда евро годишно. Голяма част от тази криминална дейност се улеснява от пропуски в законодателството, които трябва да затворим. В България несъответствието при събираемостта на ДДС е същото като в останалите страни от Съюза“, сравни Стивън Куест.

Експертът е на мнение, че българските митнически служби са доста успешни. „От 2013 до 2015 виждаме подобряване на резултатите при залавянето на фалшиви стоки. За 2015-а са конфискувани 1,3 милиона броя. Разбира се, има още какво да се желае, но аз мисля, че българските митници вършат добра работа и играят важна роля в борбата с международната контрабанда на наркотици. 1 тон бяха заловени по-миналата година“, отбеляза Куест.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.