Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Актрисата Мария Бакалова, участвала в хитовата лента “Бащата”, пред “Труд”: Филмовата индустрия у нас се подобрява ежедневно

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Откриха ново огнище на африканска чума в свинекомплекс в русенско село

Лондон: Британските кораби да избягват Ормузкия проток

Албанският президент: Гордея се с Харадинай и съм убеден в неговата невинност

Кола с турски граждани излетя от магистрала „Тракия“

Астронавтите с командировъчни, попълват митническа декларация Навършват се 50 години от кацането на Луната

Проверяват пазарите в София заради африканската чума

Мълния порази англичанин край Сандански, екип на ПСС го спаси

Томислав Дончев: Хакерската атака срещу НАП цели да дестабилизира държавата

Данъчни от ЕС ще ни помагат при подготовката на европредседателството

Снимка: Архив

Днес у нас пристига мисия на евроексперти от Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз“ на Европейската комисия. Те помагат на администрацията в българското Министерство на финансите и други институции по някои от данъчните теми, които България ще трябва да придвижи напред по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС догодина.

Ще работим това председателство да бъде успешно и съм уверен, че то ще протече добре, каза ръководителят на дирекцията Стивън Куест по БНР. Той обясни и по какви задачи ще работят експертите му:

„Редица въпроси ще бъдат в дневния ред следващата година, включително реформата на корпоративното данъчно облагане. (Еврокомисията предложи на правителствата да одобрят мащабна реформа в корпоративното данъчно облагане – бел.авт.) Това предложение е в интерес на бизнеса и гражданите, защото ще ни помогне да се борим с данъчните измами и улеснява работата на бизнеса в единния пазар“, посочи Куест.

„Опитваме се да намерим баланса между запазване суверенното право на държавите – сами да определят размера на данъчните ставки, но в същото време да им помогнем с решаването на трансгранични проблеми като например ДДС-измамите. Те не могат да бъдат предотвратени без съвместна работа между страните-членки“, каза шефът на ГД  „Данъчно облагане и митнически съюз“ към ЕК.

Разликата в събираемостта на ДДС е сериозен проблем за ЕС, коментира още Куест. Причината е в доста сложното и остаряло законодателство, но това е на път да се промени.

„Ще предложим опростен и модерен ДДС режим. Смятаме, че той ще помогне на държавите да събират повече приходи в бюджета. За да ви дам само един пример на ниво Европейски съюз – измамите с ДДС се оценяват на 50 милиарда евро годишно. Голяма част от тази криминална дейност се улеснява от пропуски в законодателството, които трябва да затворим. В България несъответствието при събираемостта на ДДС е същото като в останалите страни от Съюза“, сравни Стивън Куест.

Експертът е на мнение, че българските митнически служби са доста успешни. „От 2013 до 2015 виждаме подобряване на резултатите при залавянето на фалшиви стоки. За 2015-а са конфискувани 1,3 милиона броя. Разбира се, има още какво да се желае, но аз мисля, че българските митници вършат добра работа и играят важна роля в борбата с международната контрабанда на наркотици. 1 тон бяха заловени по-миналата година“, отбеляза Куест.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.