Eнергийни напитки или кафе? Масираната реклама дава повод за основателна тревога

На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа (СНИМКИ и ВИДЕО) Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Данъчни от ЕС ще ни помагат при подготовката на европредседателството

Снимка: Архив

Днес у нас пристига мисия на евроексперти от Генерална дирекция “Данъчно облагане и митнически съюз” на Европейската комисия. Те помагат на администрацията в българското Министерство на финансите и други институции по някои от данъчните теми, които България ще трябва да придвижи напред по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС догодина.

Ще работим това председателство да бъде успешно и съм уверен, че то ще протече добре, каза ръководителят на дирекцията Стивън Куест по БНР. Той обясни и по какви задачи ще работят експертите му:

“Редица въпроси ще бъдат в дневния ред следващата година, включително реформата на корпоративното данъчно облагане. (Еврокомисията предложи на правителствата да одобрят мащабна реформа в корпоративното данъчно облагане – бел.авт.) Това предложение е в интерес на бизнеса и гражданите, защото ще ни помогне да се борим с данъчните измами и улеснява работата на бизнеса в единния пазар”, посочи Куест.

“Опитваме се да намерим баланса между запазване суверенното право на държавите – сами да определят размера на данъчните ставки, но в същото време да им помогнем с решаването на трансгранични проблеми като например ДДС-измамите. Те не могат да бъдат предотвратени без съвместна работа между страните-членки”, каза шефът на ГД  “Данъчно облагане и митнически съюз” към ЕК.

Разликата в събираемостта на ДДС е сериозен проблем за ЕС, коментира още Куест. Причината е в доста сложното и остаряло законодателство, но това е на път да се промени.

“Ще предложим опростен и модерен ДДС режим. Смятаме, че той ще помогне на държавите да събират повече приходи в бюджета. За да ви дам само един пример на ниво Европейски съюз – измамите с ДДС се оценяват на 50 милиарда евро годишно. Голяма част от тази криминална дейност се улеснява от пропуски в законодателството, които трябва да затворим. В България несъответствието при събираемостта на ДДС е същото като в останалите страни от Съюза”, сравни Стивън Куест.

Експертът е на мнение, че българските митнически служби са доста успешни. “От 2013 до 2015 виждаме подобряване на резултатите при залавянето на фалшиви стоки. За 2015-а са конфискувани 1,3 милиона броя. Разбира се, има още какво да се желае, но аз мисля, че българските митници вършат добра работа и играят важна роля в борбата с международната контрабанда на наркотици. 1 тон бяха заловени по-миналата година”, отбеляза Куест.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.