Дарителска изложба „Памет за бъдещето“ откриват във Военноисторическия музей

НВИМ

От 16.00 часа в Националния военноисторически музей в София на ул. „Черковна“ № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“, съобщиха от пресцентъра на музея. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година. Сред тях са вещи на емблематични за българската история личности, получени от техни наследници, както и артефакти, дарени от военните формирования в страната. Изложбата е жест на признателност към всички, които вече век обогатяват фонда на музея и показват съпричастност към мисията да се съхрани българското историческо наследство за поколенията.

В изложбата ще бъдат представени вещи, дарени от наследниците на генерала от пехотата Никола Жеков, на генерал-майор Георги Тенев, загинал в боевете при Чаталджа през Балканската война и на поручик Христо Топракчиев – първата жертва на българската военна авиация. Сред експонатите ще бъде и оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание, калпак – част от униформа на Македоно-одринското опълчение, както и църковен требник, подарен от императора на Русия Александър II на български опълченец.

На събитието официално ще бъде запечатана капсулата на времето, която музеят отвори в началото на 2016 г. по случай 100-годишния си юбилей. В нея са събрани послания, снимки, спомени, мнения и препоръки за музея. След като дарителите на НВИМ, които присъстват на събитието, оставят своя спомен в нея, капсулата ще бъде затворена и запазена за следващите поколения с апел да бъде отворена на 125-ия рожден ден на музея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини