Дариха нова техника на родилното в Шумен

Община Смядово събра 6 000 лв. за кардио монитори

АГ-отделението на шуменската болница получи три модерни кардио монитора, жизнено важни за родилките и бебетата. Без техниката не минава нито едно раждане - с тях се следят сърдечните тонове на плода и маточните контракции на родилката, обясни д-р Ивелина Маринова.

До понеделник родилното в Шумен разполагаше само с 6 стари кардио монитора с разнебитени от ползване копчета, каза лекарката и благодари за дарението, което идва от Община Смядово по инициатива на кмета Иванка Петрова. Както "Труд" писа, дори на имения си ден градоначалникът призова хората да дарят пари за техниката, вместо да й купуват букети.

Идеята да сторят добро хрумнала на Петрова преди новогодишните празниците, докато отваряла поздравителни картички, разказа тя. Замислила се, че е най-добре, вместо да се харчат пари за честитки, да се направи нещо благотворително за болницата, в която се лекуват и смядовчани. От директора д-р Димитър Костов разбрала, че имат нужда от монитори за родилно и така започнала акцията по събиране на средства. Събрали близо 6000 лв. от коледни базари, концерти, викторини, частни фирми и от "пари, вместо цветя за кмета".

"Радвам се, че помогнахме и сме полезни. Оттука започва животът и всички трябва да подкрепим медиците", каза Петрова.

От началото на годината в шуменското родилно са проплакали 215 деца. В понеделник на бял свят дойдоха две, а акушерите очакваха още едно. Новите кардио монитори влизат в действие още тази седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони