МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Токов удар от самобръсначка уби мъж в банята

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран

Оставиха в ареста крадец на лотарийни билети Кражбата е рецидив и съдът се опасява, че извършителят може да се укрие

Дарове на Тодор Живков показват във Велико Търново Демонстрират старинни занаяти и соколарство на туристическата борса

Снимки: Веселина Ангелова

XV международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново бе оценено като уникално заради оригиналните исторически възстановки, живи традиции, фолклорни спектакли и кулинарни изкушения. Събитието се провежда в старата столица от 19 до 21 април в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Посетителите имат възможност да получат подробна информация за туристически дестинации, хотели, туроператорски фирми, много брошури и каталози, картички и сувенири.

Екипът на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен за втора година представи историческият обект и града под Сините камъни като част от презентацията бе демонстрации на Соколарство с Мишелов на Харис – Драко. Той е една от основните атракции в Крепост Туида. В специални шатри бяха подготвени възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието. В рамките на изложението Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”, с подкрепата на Община Велико Търново за трета поредна година реализира своята инициатива „Фоайе на книгата с автограф”. Подредени бяха творби на десетки български автори.Над 40 издателства разположиха своите щандове с нови заглавия, а почитателите на книгата имаха възможност да се срещнат с популярни автори и да получат автограф от тях.

Акцентът и тази година бе върху търновските издателства, които традиционно присъстват в културното пространство на града – „Абагар”, „Фабер”, „Слово”, „Ивис”, „ПИК”, УИ „Св. Св. Кирил и Методий” и др. Сред гостуващите издателства пък бяха „Захарий Стоянов”, „Лексикон”, „Кибеа”, „Парадигма”, „Знаци”, „Жанет-45”, „Сиела”, Хермес”, „Кръгозор” и др.

Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, гостува заедно с издателство „Захарий Стоянов”, което отпечатва последната му стихосбирка „В сянката на хоругвите”.

Издателство „Лексикон” води един от най-популярните си автори – Калин Терзийски.

Издателство „Кибеа” представи личната мисия на Тихомир Иванов, описал своите емоционални и географски маршрути в дебютната си книга „Камино. Пътят на заръщането”.

„Български бестселър” е издателството на новото изследване на проф. д-р Петко Ст. Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. „Книга за върховете „Свети Никола” и Шипка” е посветена на героите – руски воини и български опълченци, които се сражаваха храбро, удържаха стратегическия Шипченски проход и гарантираха с живота си победния изход на Руско-турската освободителна война.

На щанда на издателство „Фабер” пък д-р Пламен Събев от РИМ – Велико Търново промотира своя научен труд събран в монографията „Страстите Христови” – икони и стенописи XVIII – XIX век: Великотърновска епархия”.

Занаятчии показаха изделия от керамика, тъкани, а сръчен бижутер на място ваеше накити от сребро. По традиция в туристическата борса участва и Национално сдружение Работилница „Седянка“. Сръчните жени демонстрираха тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. В плъстенето пък се включиха най-малките участници в „Седянка“, а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале представиха бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“.

Завиден интерес предизвика експозицията с част от подаръците на държавния глава от тоталитарно време Тодор Живков. Предметите са малко известни и са произведения на изкуството, а някои са дори със статут на паметници на културата. Те са дарове от дърво, метал, сребро, кост, по случай 1300-годишнина от основаването на България. Експозицията „Подаръкът акт на дипломация и междудържавнически отношения“ разказва за дипломатическите и културни отношения на България с множество държави. Сред уникатите бе седло за камила подарено от Муамар Кадафи, кана от бившия външен министър на СССР Едуард Шеварднадзе. В стъклени витрини можеха да се видят печати, златотъкани пана, рисунки от Япония, болярски сервизи със сребърен обков, дори и макет на двореца Тадж Махал.

Специално предложение от „КРИС ЕЪР“ за всички гости на Международното туристическо изложение бяха 4 пакета с отстъпка от 50 лева за пътуване до всяка една страна от Вишеградската четворка.
Фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще” пък бе представена в рамките на научната конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“. Фотоизложбата е съвместна инициатива на Европейската асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ, ИМИ-БАН и ИЕФЕМ БАН.Проектът включва 26 фотографии и се състои от 2 части. По-голямата част от експонатите отразяват моменти от фолклорните фестивали и шампионати, провеждани в България под егидата ЕАФФ, официален партньор на ЮНЕСКО.Автор на снимките е Георги Нуцов, официален фотограф на Асоциацията. Във фокуса на обектива му са певци, танцьори и музиканти от България, Русия, Хърватия, Молдова, Латвия, Полша, Грузия, Индонезия, Монголия, Иран, Южна Корея и др.

Втората част включва фотоснимки с резултати от четирите подпроекта на Националната програма FOLKKNOW с изпълнители ИМИ-БАН, ИЕФЕМ-БАН, ВТУ. Главна цел на програмата е разработването на методики за анотиране, дигитализиране, архивиране и представяне на българското фолклорно наследство и фолклорния фонд на ИЕФЕМ-БАН. Представени са обекти от дигиталното хранилище FOLKKNOW, състоящо се от фото, видео, аудио и текстови дигитални архиви.

Посетителите на изложбата имаха възможност да се докоснат до нежната магия, но и огнената страст на най-неподправеното изкуство, родено от човешкия гений и да се срещнат „очи в очи” с наследници на древни култури и носители на националните си фолклорни традиции. Изложбата илюстрира многообразието на българския и световен фолклор, чиято съзидателна сила е в споделеното познание между различните поколения и отделните етноси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.