Датската елха измести българската

Седмица преди коледните празници у нас все по-предпочитан става скандинавският кичест вид

Датски елхи заляха родния пазар и изместиха българските седмица преди коледните празници. Вносните дръвчета са по-големи, по-кичести и тъмнозелени, в сравнение с тези, които се отглеждат у нас. Проверка на „Труд” показа, че цените им не се различават от тези на родните естествени елхи, но видът им е по-привлекателен за купувачите.

Този празничен сезон цената на коледните дръвчета варира от 20 до 120 лева. А този и следващият уикенд продавачите очакват опашки да се извият пред импровизираните им горички.

На големите пазари в София се предлагат основно естествени коледни дръвчета. Около половината от тях са български представители от различни видове, а другите са внос от Дания, разпространявани от скандинавската фирма „Нордман”.

Малките елхи струват средно 60 лева, а по-големите – между 100 и 120 лв. На всяка една е сложен стикер, който обозначава нейния произход и доказва, че продажбата е законна, разясниха прилежно търговци пред „Труд”. Именно за тези обозначения следят горските при проверки.

Съществена разлика между вносните и българските елхи е, че първите вървят с ръководсто за употреба. „Датчанките” имат логото на фирмата, от която са докарани, както и кратко описание в няколко стъпки как да се използват и съхраняват – колко да бъдат отрязвани, как да бъдат поставяни, да не се консумират и др.

Традиционно по-евтино коледните дръвчета вървят в провинцията. В Бургас цените на елхите по големите пазари в центъра са между 25 лева за най-малките и 45 лева за най-високите. И тази година борсата за коледните дръвчета е до новото училище и бивше сиропиталище „Александър Георгиев-Коджакафалията”. Елите са български, от карнобатското село Вресово и Разногор. Зелени дръвчета могат да се намерят и в цветарските магазини. Хит тази година са елхите в кашпи, по 45 лева,

1.20 метра. Купуват се и за у дома, и за подаръци.

В Шумен първият продавач на живи елхи тази година е търговецът Сидер. Отсякъл е стройните смърчове чак от Родопите и от два-три дни ги е разположил на Кооперативния пазар в града. Цените на коледната стока тази година в региона са с около 10% по-високи от миналата, обяснява той. Причината е в ценоразписа на държавните лесничейства. Освен че горските искат повече пари, е трудно да избереш и хубава, казва Сидер. Отишъл с нагласата да се върне от дългия път с 300 елхи, но избрал само 80. Най-малките елхички на щанда в Шумен са на цена 20-25 лв., а тези от 1,60 м. нагоре са между 35 и 40 лв. Има и елхи за ценители в красиви дървени саксии. Те ще красят шуменски домове срещу стотачка. Десетина дни преди Коледа има и съгледвачи, и купувачи.

Търговците от цялата страна са категорични, че през този и следващия уикенд се очаква продажбите на елхи да достигнат своя връх.

В Пловдив

До 730 лева плащат за огромен див смърч

Няма да има

поскъпване на дръвчетата тази година

Николай Спасов

Труд, Пловдив

Богат избор от живи ели, борове, смърчове и изкуствени елхи се предлагат още от края на ноември в Пловдив, когато горските стопанства и разсадниците около града под тепетата бяха вече готови с офертите си и заляха с тях търговците и специализираните сайтове за продажби. Седмица преди Рождество Христово предлагането е многократно по-голямо от търсенето, но производителите и търговците на коледни дървета се надяват, че реализират традиционно добри обороти независимо дали с живи или изкуствени дръвчета в оставащите дни до празниците.

От Регионална дирекция по горите – Пловдив увериха, че няма да има поскъпване на коледните дръвчета в сравнение с миналата, 2016 година. Още в първите дни на декември по пазарите и тържищата в Пловдив и региона се появиха живи елхи по 35 лева, като традиционно най-купуваните видове са обикновена ела и смърч. Освен тях любителите на живите коледни дървета търсят ели внос от Испания и Гърция, които освен, че се предлагат на прилични цени, са и с добре развита коренова система и след Нова година могат да бъдат засадени в градината или двора на собственика им. Цените варират в зависимост от височината на елите, смърчовете и боровете и дали със запазено коренище или не, като тръгват от 35 лв., минават през 45, 49, 55, 60, 65, 85, 89, 100, 200 и стигат до невероятните 730 лв. за огромен див смърч.

Край морето

Изкуствени китайски елхички конкурират естествените

Кръстина Маринова

Труд, Варна

Изкуствени китайски елхички от няколко години правят конкуренция на родните производства край морето, тъй като стават за многократна употреба и са по-евтини. Цената им за 2 метра е от 20 до 30 лева.

Тяхна алтернатива във Варна седмица преди коледа се предлага на Колхозния пазар във Варна. Цените на коледните естествените дръвчета вървят от 25 до 70-80 лева, в зависимост от големината им, като най-малките са метър, а най-големите и по-скъпи достигат до 2,5 метра. По 30-35 лв. са живите елхички, засадени в саксии, които могат да се отглеждат с години, включително и на двора напролет.

Разнообразието от коледни дръвчета е голямо - кипарис, бор, бяла ела или смърч. Сребърната ела, гръцката ела и борът са за предпочитане, тъй като са по-трайни и могат да издържат до март месец. Смърчът е гъст и красив, но нетраен, твърдят продавачите.

Пазар

Горските

стопанства

пускат 50 000 иглолистни

Държавните горски предприятия и техните териториални поделения - горски и ловни стопанства, могат да предложат на пазара близо 50 000 дръвчета за Коледа, съобщиха пред “Труд” от Министерството на земеделието, храните и горите. Близо 37 000 от тях - отсечени, а други 12 300 - със запазена коренова система в контейнери, с възможност за засаждане при подходящи условия напролет.

Традиционно в горските територии – държавна собственост, коледните елхи се добиват от специално създадени плантации и горски разсадници, при извършване на отгледни сечи, както и от върховете и клоните на отсечените дървета при други видове сечи.

Коледни елхи се предлагат на пазара и от частни и общински предприятия, напомнят от агроведомството.

Закупените на едро дръвчета от търговците, следва да са придружени от превозен билет, като към стеблата са закрепени неподвижно контролни пластини, чиито номера са вписани в билета. Всяка законно придобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален номер. Пластините са с правоъгълна или овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Захващането се извършва под второто разклонение на клоните от върха на елхата. Изработени са от пластмаса с бял или жълт цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Този индивидуален номер е част от превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата.

Хората трябва да следят само за наличието на пластини, но при желание могат да поискат от търговците да им покажат и съответния превозен билет, уточняват от министерството. За елхите, които са със закрита коренова система в контейнери, не е задължително поставянето на пластините.

При нарушения гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България