Датски експерт смята, че нулевия пациент с COVID-19 може да е работил в лаборатория в Ухан

Нулевият пациент с коронавирус може да е бил служител в лабораторията на Института по вирусология на Ухан. Това заяви ръководителят на мисията на Световната здравна организация (СЗО) в Ухан, която се състоя през януари 2021 г., датския експерт Петер Бен Ембарек, в гостуването си за предаване на датската TV2, пише Le Figaro.

Пациентът може да се e заразил в полеви условия, докато е събирал проби за научни изследвания, каза експертът. По-рано СЗО смяташе за малко вероятно нулевият пациент да е свързан с лаборатория в Ухан, отбелязва иданието.

„Служител, който се е заразил на терен, докато е взимал проби свързани с прилепи, е една от вероятните хипотези. Така вирусът е преминал от прилеп към човек, а не от случаен селянин или друг човек, който е в редовен контакт с прилепи“.

Задачата на групата експерти, ръководена от Ембарек, беше да идентифицира източника на първоначалното разпространение на инфекцията. В доклад на мисията на СЗО се казва, че лабораторно изтичане е малко вероятно и че първият случай на COVID-19 е бил предаден чрез заразяване от прилепи.

„48 часа преди края на мисията все още нямахме консенсус дали ще говорим за лабораторията. Доскоро обсъждахме дали да включим това в доклада“, призна Ембарек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа