Датчани демонстрират раздуване на спасителен сал за кораби пред студенти в Пловдив

Представители на датската компания „Викинг Лайф-Сейвинг Екуипмънт Продъкшън”, която изгради завод край Пловдив, ще демонстрират на живо този четвъртък в града под тепетата раздуване на свой спасителен сал за кораби. Това ще стане по време на Деня на кариерата в пловдивския филиал на Технически университет-София, който привлече рекордните 57 фирми.

Освен датчаните най-оригинален начин за грабване на вниманието на студентската аудитория прилагат и двете оптически фирми от Панагюрище – „Оптикс” АД и „Оптикоелектрон” АД.

Те дават на всеки, който поиска да „вижда в тъмното“ през техните уреди за нощно виждане, както и през термовизионните уреди, предназначени за охрана на българските граници и за войниците, които ще водят нощен бой. Дванадесет от компаниите пък канят бъдещите инженери от Технически университет – Пловдив на специални презентации, на които с 15-минутни експозета ще представят бизнеса си и възможностите за кариерно развитие предимно в големи чуждестранни фирми.

Те влизат в конкуренция за вниманието на близо 1500 бъдещи инженери от вуза. „Най-гладни“ за инженери са индустриалните компании. 36 от участниците в Деня на кариерата са фирми от различните индустриални сектори: оптика, машиностроене, уредостроене, автомобилостроене, самолетостроене.

13 компании за информационни технологии също участват в изложението, разчитайки да привлекат вниманието на студенти от специалности като „Компютърни системи и технологии“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“. Специално отношение към Деня на кариерата в Пловдив по традиция имат фирми, специализирани в подбора на персонал. Те са четири и още 4 компании са от различни области на икономиката, включително една е от държавната администрация.

От възможностите за срещи с бъдещи инженери и информатици отново се възползват повече чуждестранни фирми, работещи в България с предприятия в района на Пловдив. Софийски компании също не пропускат възможността да приканят пловдивски студенти на стажове или дори на работа при тях.

Родните фирми засилват интереса си към Деня на кариерата и през тази година има ръст на компаниите с български собственик, коментират от ръководството на техническия вуз под тепетата.

„Търсенето на млади инженери и компютърни специалисти продължава да расте. Задачата ни като преподаватели е да дадем на нашите студенти най-съвременните инженерни знания, така че да могат да се реализират добре, независимо дали в България или в чужбина. Обратната информация, която получаваме от нашите завършили студенти е, че преобладаващата част от тях се ориентират към кариера в България. И още нещо – през последните 3 години нямаме завършил студент, който да не е започнал добре платена работа по специалността си”, твърди директорът на пловдивския филиал на ТУ-София проф. Въльо Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България