Дафина Тончева и Богомил Балански: Инвестирай в себе си!

????????????????????????????????????

Вдъхновяващ пример за успешна кариера в Страната на неограничените възможности

“Който учи, той ще сполучи”, тази българска поговорка винаги цитират Дафина Тончева и Богомил Балански, когато се срещат в България с млади хора. От няколко седмици те обикалят университетите в страната и разказват за своят живот, за да вдъхнат смелост и желание у младите да не спират да преследват мечтите си.

В момента Дафина и Богомил са уважавани инвеститори от Силициевата долина в САЩ.

От 20 години двамата работят в САЩ, зад гърба им стоят огромни пари и компании, които те управляват. Дафина Тончева от Пазарджик е един от шестте главни инвеститори на компанията VMware.

Богомил Балански тръгва от Стара Загора и днес за него се говори, че е един от най-успелите българи в Силициевата долина. От края на 2015 г. е вицепрезидент в Google, след като технологичният гигант придобива стартъпа bebop, където Балкански заема ключова позиция. Преди това българинът изгражда забележителна кариера във VMware, където достига до позицията на старши вицепрезидент. Работил е и в софтуерната компания Siebel Systems, както и в стартиращата компания CrossWeave.

“Всеки ден ставахме рано и отивахме на нивата, където нижехме тютюн и гледахме царевица. Един ден баба ми каза, че ако не искам да вадя пари с ръцете си, да ги печеля с ума си. Тогава, признавам си, не разбрах точно какво иска да ми каже, защото бях малка. Но по-късно осъзнах колко важни бяха нейните думи”, разказва младата бизнес дама и допълва: “Така си дадох дума, че трябва да успея, за да не нижа цял живот тютюн.” Залягала над учебниците сериозно. Когато става 10-годишна, семейството се мести в Хасково. Тя записва езиковата гимназия в Хасково, започва и усърдно да учи английски език. През цялото време си мислела как да се измъкне от България, за да успее - времето било 1995-1997 година. “Тогава САЩ беше страната на мечтите, знаех, че ще е трудно, но това не ме отказа”, разказва днес успялата Дафина.

Родителите били скептични, но дали свобода на Дафина да прави каквото иска и били спокойни, защото тя непрекъснато учела, а това било безвредно занимание.

Знаела, че техните нямат пари да платят образование в чужбина, и затова написала писмо до сто американски университета с въпрос дали осигуряват стипендии за чуждестранни студенти. Петдесет от тях отговарят положително и я молят да изпрати документите си за кандидатстване като плати необходимата такса.

Не само приемат Дафина, но тя дори може да избира от 12 университета, които й предлагат пълна стипендия.

Тя залага на Харвард - отлично знаела, че името му отваря много врати навсякъде по света.

“Учих информатика и математика, тогава имаше голяма нужда на пазара от софтуерни инженери и смятах, че това ще ми даде най-големите шансове. По ирония на съдбата завърших Харвард през 2002 г., когато софтуерната индустрия пострада сериозно и нямаше работа за специалисти, още по-малко от чужденци”, разказва тя.

Решава да учи още - този път в “Станфорд”. С денонощен труд и учене Дафина днес има зад гърба си сериозна кариера.

“От 5 години съм партньор и инвеститор в US VenturePartners - една от най-старите фирми в Силициевата долина. Екипът ни, който се състои от 6 души, в момента инвестира 300 милиона долара. Като цяло фирмата е вложила 3,5 милиарда долара в около 250 компании.

Съветът й към младите е: “Учете и инвестирайте в себе си! Няма по-важна инвестиция от тази!”

Тя няма намерение да се върне в България, защото нейният живот е вече устроен в Америка, там е синът й, 2-годишният Кевин, там са приятелите, там е животът й.

Богомил Балкански си спомня:

“Когато бях в 7-и клас в Стара Загора, реших да кандидатствам в Националната гимназия за древни езици и култури в София. Преместването от Стара Загора в София на 14-годишна възраст беше може една от най-трудните крачки, които съм предприемал през живота си. Но затова пък в Класическата гимназия получих най-невероятното образование, за което човек можеше да мечтае.

Днес съм много благодарен на страната ни и на това учебно заведение, че ми е дало отлична подготовка”, споделя Богомил.

Кандидатства в Америка и получава пълна стипендия от университета “Корнел”, където завършва математика.

“Дори и в университета изобщо не си бях представял, че ще работя в технологичната индустрия, и честно казано, дори не бях чувал за Силициевата долина. Трябваше да чакам още пет години след “Корнел”, за да отида в университета “Станфорд”, който е епицентърът на Силициевата долина. Учих там от 1998 до 2000 г. - върхът на интернет вълната.”

Днес той си спомня с умиление детската си мечта - да стана таксиметров шофьор. “Явно съм искал да пътувам много... е, получи се!”, смее се Богомил.

Говори четири чужди езика плюс малко китайски. Вицепрезидент в Google от две години.

Според него, ако трябва да каже една универсална формула на успеха, тя е трудолюбие, съчетано с упорство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица