Дачич: Сърбия е под голям натиск

Снимка: Уикипедия

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич посочи, че Сърбия е в непосредствена опасност, тъй като е подложена на голям натиск от страна на западните страни, които, както казва той, постепенно искат да "набутат" Косово в международни организации, съобщава Kosovo-online.

Говорейки за Резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница, която беше обявена за 27 април, той посочи, че това е срамно решение, отчитащо всички исторически факти.

Той посочи, че Западът забравя, че през 1999 г. срещу Сърбия е била извършена агресия, за която никой не е понесъл отговорност и която е обявена за "хуманитарна интервенция", въпреки че са убити цивилни.

„Западните държави казват, че няма нужда да се връщаме в миналото, а въпросът за Сребреница, който беше преди агресията на НАТО, не е връщане в миналото? Сега някой ни чете лекции, че нямаме визия и не гледаме в бъдещето и че трябва да се присъединим към тези резолюции и т.н.“, каза Дачич пред Pink.

Той уточнява, че бомбардировките на НАТО не са нищо друго освен агресия, според международното публично право, тъй като на територията на Сърбия е извършено нападение от други държави.

Съветът за сигурност на ООН, отбелязва той, никога няма да приеме Резолюцията за геноцида, защото Русия и Китай никога няма да я приемат.

Въпреки това, както добавя той, някои страни от международната общност твърдят, че резолюцията има мнозинство в Съвета на Европа, откъдето Русия се оттегли, въпреки че тази международна организация няма същата тежест като СС.

„Страната ни е в сериозна ситуация. Политическото натискане на Косово в международните организации продължава и за това се използват международни механизми. Ако сте под толкова голям натиск, вие сте в състояние на непосредствена опасност и не можете да намерите дума срещу тези, прилагайте антисръбска политика, без да им казвате, че са престъпници и нищо“, каза Дачич.

Според него някои страни са много некоректни към Сърбия и забравят, че тя винаги е била лоялен партньор.

„Бяхме помолени от Гърция да кажем, че подкрепяме териториалната цялост, това е, което винаги сме правили, и те казаха, че Косово може да се присъедини към СЕ, срам за тях. Хората трябва да разберат, че трябва да защитаваме националните си интереси и да се грижим на нашия народ и граждани", допълни Дачич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа