на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Да живееш с щъркел

Сайме и Ердинч са щастливи със своите роднини щъркелите. Снимки Авторът

Може ли човек да е роднина с птица? Може – ако е отворил къщата си за нея, за да свие и тя свой дом до неговия, ако я чака всяка пролет с надежда и със свито сърце я изпраща есен… Такива чувства вълнуват семейството на Сайме и Ердинч Чауш от шуменското село Климент. Невероятно, но откакто двамата са съпрузи, вече над 30 г., в двора им гнездят щъркели. Птиците долетели за първи път през 1985 г., когато пъргавата Сайме се сгодила за тракториста Ердинч.

И тази година на 22 март долетял бяло-черен мъжки и от няколко дни не спира трескаво да “ремонтира” гнездото. Всеки момент чакаме да долети изгората му, обясняват двамата съпрузи, които след десетилетия съвместно съжителство с птиците знаят всичките им навици.

Първият щъркел в дома им свил гнездо върху стар див орех. Натрупана била голяма “къща” от съчки, но един ден някъде през 90-те години, прогнилото дърво рухнало, а с него и гнездото. Малките тъкмо се били излюпили. Пернатите родители тутакси започнали да вият гнездо на комина на Ердинч, а той не им попречил. На помощ обаче се притекли и ентусиасти от Българското дружество за защита на птиците от Варна. Донесли специални тръби и платформа за гнездо. Гостоприемната фамилия наела майстор заварчик, а свекърът Мехмед (74 г.) се изявил като конструктор на стабилната стойка. Вдигнали я с кран на същото място, където бил орехът. Бетонирали я и върху нея на височина почти 10 метра щъркелите светкавично изградили ново гнездо.

Сега който влезе в село Климент откъм Шумен, стигне ли до входната табела, вижда и гнездото в далечината. Тази година гостът от топлите страни за първи път закъснял с около седмица. На щастливия 22-ри задружната фамилия била в овощната градина за резитба. Сайме тъкмо се прибирала към дома, когато чула характерното трак-трак. Било голяма радост. “Щъркелът си пристигна, да ни е честит”, викала щастливата жена без страх, че ще го подплаши. Сайме разказва как преди две години в селото останал да зимува болен щъркел и съседи го намерили в двора си. Предали го пак на тях, а семейство Чауш го настанали в курника с кокошките. Хляб и фураж отказал да яде, купували му специално океанска цаца. Било истинска атракция да гледат как я мокри във вода, подхвърля я във въздуха и я щраква ловко с клюна си. За разнообразие, като заклали телето, белият дроб бил пак за щъркела. Когато съселяните научили за любимото меню, и дробчетата от техните добичета отишли в къщата с щъркела. А той ходел доволен като домашен любимец подир Сайме.

Спомня си колко страдали преди година, когато малко щъркелче паднало от гнездото. От такава височина е неспасяемо. Друг път от двойката останал само единият родител. Пак се справил с изхранването на пилетата.
Няма човек, който да не обича тези птици, уверил се е Ердинч.

“Стават ти като роднини, очакваш ги, радваш им се”, обяснява той. И се чуди – човек може да те предаде, но птицата не… Най-голяма е тръпката, като се излюпят малките и цялото село се надпреварва да гледа колко главички се надигат от гнездото. Затова бай Мехмед се шегува, че това лято ще купи дрон, за да виждат какво се случва вътре в щъркеловия дом.

Помнят как преди време малко щъркелче се заплело в сезал от гнездото и застрашително увиснало. Потърсили помощ от “Енерго-Про” и на място веднага дошли техници със стълба, които спасили пернатото.

И птиците помагат на хората. Носят добро и късмет. Поверията ги свързват с плодородие, семейно щастие и разбирателство. Затова когато мъж и жена похлопали на вратата на Сайме и поискали да си съберат пръчки от щъркеловото гнездо, тя ги приела. Под клонестата “къща” е пълно с нападали вършини. Непознатите идвали отдалеч, някой им бил казал, че клонките са лек за бездетни. Дали са се сдобили с дете, Сайме не знае, но и тя се шегува, че щъркелът другата пролет може да донесе внуче и в тяхната къща.

Миналата есен големият им син се оженил, малкият още живее в Климент при тях. Фамилията се занимава със земеделие. Ердинч и брат му работят 1400 дка ниви и 84 дка овощни градини със сливи и череши. Заедно със щъркела дошъл и най-новият им трактор на лизинг. Ще го изплащат 5 г., но работливият мъж не се притеснява. Засели са пшеница, люцерна, грах, ще сеят и слънчоглед. “Няма лоша година, ако си гледаш работата”, казва Ердинч и обяснява, че лятото е на полето от 6 ч сутринта до 22 ч вечер. Няма шефове в сплотения род, всички са работници. А в най-усилното време дават препитание и за поне пет-шест безработни от Климент. На последните парламентарни избори се чудели на късмет от щъркелите ли да разчитат, до урната ли да ходят да дават доверие на политици. Единственото, което искат, е да имат работа и децата им да не избягат един ден неусетно в чужбина.

Щъркелите постъпват по същия начин. Будиш се в края на август в някое хубаво утро, а тях ги няма, обяснява семейство Чауш. И започва очакването до пролетта.

Иначе на входа на селото освен “Климент” се чете и… “Манхатън”, изписано от ръката на шегобиец. Местните хора са видили много свят в търсене на работа – от 407 къщи почти не е останала такава, която да не е пращала човек в чужбина. Засега повечето пътуват хиляди километри като щъркелите и пак се връщат.

ПРЕБРОЯВАНЕ
Гнездата в
България са 6805

Според последното преброяване (2014-2015 г.) 6805 са щъркеловите гнезда в България, от които 5671 са заети от птици, по информация на Българското дружество за защита на птиците. За 10 г. гнездата са се увеличил с 1102. Най-предпочитаното място са стълбовете. 195 гнезда са разположени на дървета, най-често се ползват акация, бор, черница и топола.

Населеното място с най-много щъркелови гнезда в България е село Драгушиново, община Самоков – 51 гнезда. Белият щъркел е индикатор за качеството на средата. Присъствието му е знак за чиста вода и земеделски земи.
До 1 тон може да достигне тежестта на мокро старо щъркелово гнездо. Това е така, защото всяка година то се надстроява с 15-20 см, за да бъдат далеч малките от паразитите в старото гнездо.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.