Да живее мокрият печат

Годишните финансови отчети на фирмите и докладите на одиторите към тях ще може да се подписват с електронни подписи. Промяната ще важи както за подписа на шефа на фирмата, така и за този на главния счетоводител и на одитора. Това гласят промени в Закона за счетоводството, вкарани преди второ четене в преходните и заключителни разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Набирайки скорост, т. нар. е-управление съвсем ще промени представите ни за документооборот, парафи и печати. Съвсем до неотдавна класическият архивар в данъчното или в общината се рисуваше с големи диоптри и още по-големи чиновнически ръкавели. Слава Богу, всичко това е в миналото, но не съвсем. Вездесъщият мокър печат продължава да бие всички рекорди по дълговечност. И в крайна сметка без него не може да се живее. Клеймото си остава задължително и за всякакви електронни приумици и нововъведения- счетоводството уж се опростява, икономисват се тонове хартия, спасяват се гори от изсичане... Но мокрият печат ще е коронният завършек на цялата бумащина, която уж трябваше да бъде изкоренена в името на модерността.

Така че, нека да не тъжим за него. ТОЙ остава! За да подкрепи и завери подписа на чиновника със задължителното „Вярно с оригинала!“ Е как да не уважаваш тази огромна почти половинмилионна армия. От която зависи животът и бизнесът ти - от раждането до смъртта. Да му въздигнем паметник на този пусти печат, явно си го заслужаваме!

Коментари

Задължително поле