Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Да обърнеш газовете от 4600 коли в зелен ток

Централата за биогаз в с. Труд произвежда ток за 10 000 души по безотпадна технология, без отделяне на газове

Скритият ресурс на България

Енергията от биомасата не е нищо повече от енергия, произведена от органична материя: дървесина, селскостопански остатъчни продукти, хранителни отпадъци – по същество всичко, което расте. Но земеделските производители имат и друг ресурс от биомаса, който може да се преобразува в използваеми форми на енергия – оборската тор.

EС забрани на фермерите да я изхвърлят или да я оставят свободно да гние на полето, заради замърсяването на почвите и водите с нитрати. Оставен на открито, 1 тон говежда тор отделя 10 м3 метан, въглероден диоксид и сероводород. Това прави кравите по-големи „унищожители“ на климата от автомобилите, защото всяка от тях отделя толкова вредни газове, колкото кола, изминала 18 000 км. Не е за вярване, но една пета от парниковите газове в атмосферата се генерират от добитъка.

Държавите в ЕС започнаха да използват животинската тор за производство на енергия. Биометанът се извлича по безотпадна биологична технология, при която вредните емисии биват оползотворени напълно и във въздуха не се отделя газ. За централите за биогаз това е суровината, от която произвеждат ток и никой няма интерес да я губи в атмосферата. Напр. модерната инсталация в село Труд спестява 250 000 м3 вредни газове годишно. Това са количествата, които отделят 4620 нови леки автомобила, ако 26 пъти за година са минали покрай с. Труд, пътувайки по магистралата на море. В същото време тази централата произвежда електроенергия, достатъчна за хладилниците, печките и осветлението на две села с големината на с. Труд по най-екологичен начин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.