Да оцелеем след празниците - мисия възможна

Добре е да ограничим изкушенията на отрупаните маси

34-1

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Често пациентите ми задават въпроси за вредното прекаляване с храни в празничната декемврийско - януарска поредица. И често докато се чудят какво меню да изберат, “щипват” час по час от масата или от хладилника нещо вкусно и много калорично. Правят го тайно и от себе си, но последиците са видими. И не само в килограмите, а и в неразположенията, лошото настроение и липсата на тонус.

Как да избегнем това? Съветът ми е поне един ден след обилна вечеря с животински храни да останем на плодове, чай и мед или на фреш сокове или смути. Така ще се заредим с енергия и ще ограничим неизбежните неразположения от преяждането. Те много често се причиняват от голямото количество сол. Дори да не посолим ястието или салатата си, солта вече е внесена в продуктите, които ще консумираме. Има я в хляба, туршиите, много често и в промишлено обработеното чрез инжектиране на солен разтвор месо.

Попаднала в тялото, солта се държи като злодей, принуждавайки го да задържа течности. В резултат се причиняват първо отоци около очите, глезените и по цялото тяло, второ - повишаване на теглото. Мой пациент качи буквално за часове 5 кг, след като на мач изял голямо количество семки. Беше го направил след 20-дневна програма на плодолечение и след катастрофата със семките отново мина на плодове, за да се оправи.

Добрата новина е, че все повече хора избират грижливо какво да сложат на трапезата и се доверяват на фермерските пазари или на производител - лично познат, и му имат доверие за начина, по който се грижи за животните и стопанството си. А още по-добрата е, че всичко, което по празниците се сготви с любов за обичаните хора, е заредено със здраве и радостни послания. Народната ни мъдрост пази традицията за наричане на ястията и на трапезата. Пази и удивителна календарна зависимост, ограничаваща прекаляването, според която има ред за постни и блажни дни. На днешния Йордановден трапезата е като на Бъдни вечер - постни зелеви сърми, питка с квас, ошав, варива, орехи. Утре - на Ивановден, се яде свинско и се пие червено вино. Но! Прасето според родната традиция е било домашно отгледано и заклано за празниците, а виното - от грозде.

Знаем, че принципите на здравословното хранене не се променят толкова динамично, колкото може да ни изглежда. Ако анализираме по-внимателно, ще се убедим, че етикетът “ново” е всъщност стара, дори вечна истина. От древността до днес еталон за полезност е храната, която природата ни предлага. Колкото по-малко преработена е тя и през колкото по-щадяща кулинарна обработка е преминала, толкова по-пълноценна е. И за да се възползваме от нея, като й се насладим, не е необходимо да се подлагаме на мъченичество. Достатъчно е да балансираме гъвкаво при подбора на продуктите, приготовлението и консумацията.

През 25-те години, откакто практикувам плодолечение, десетки хиляди души възприеха една много проста за приложение по празниците система, препоръчвана от нашия медицински център. След обилно късно похапване до вечерта на следващия ден се дава почивка на организма от тежка храна. През деня се приемат чай, сокове фреш, смути, вода. Вечерята е от постно ястие с голяма салата, без сол, подправена с лимон и зехтин и филийка пълнозърнест хляб. Добре е да се подбират храни с по-високо съдържание на фибри, да се приемат покълнали семена и сурови ядки. Така се избягва риска от процесите на гниене и ферментация в дебелото черво, причина за над 80 % от заболяванията, включително и ракови.

Важно напомняне е, че плодовете не са десерт, а се приемат в отделно хранене или поне 30 минути преди друго блюдо. Единствено ябълката е подходяща за консумация след вечеря с животински храни, но изядена 1-2 часа след основното блюдо.

И не на последно място- не прекалявайте с алкохола! Чаша домашно червено вино ще ни зареди с достатъчно добро настроение в компанията на любимите хора.

Луната идва на “спешна помощ”

Все повече хора напоследък прилагат т. нар. лунна диета. В нашия медицински център сме убедени, че ефектите от това планетарно влияние са в резултат от постигната хармония с природата.

Човешкото тяло е удивителна част от нея заедно с всички водни повърхности и гравитационното притегляне. Известно е, че с циклите на Луната са свързани приливите и отливите на моретата и океаните. Този факт има изразен ефект върху човешкия метаболизъм поради възможността за по-бързо отстраняване на токсините от организма.

Фазите на луната имат влияние върху количеството на водата в междуклетъчните пространства и  вътре в клетките. За това спазването на определен режим, синхронизиран с тях, способства извеждането на натрупани в тялото отрови и ни избавя от ненужното водно тегло, стимулирайки и процеса на липолиза - разграждане на мазнините в клетките.

Връзката между Луната и телата ни продължава да е предмет на изследвания в научния свят. Според проучване, публикувано в списание Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery, пациенти, които претърпяват сърдечна операция по време на пълнолуние, биха могли да намалят престоя си в болница, както и теоретично да повишат своята преживяемост.

На всички свои пациенти с наднормено тегло и затлъстяване препоръчвам след по-дълга програма на лечебно гладуване /най-често 20 или повече дни/ и правилно захранване да се остава по 3 дни на плодове и билков чай или на сокове фреш по време на пълнолуние и на новолуние. Резултатът в повечето случаи е 3 стопени килограма при нова луна и 2 - при пълна луна. Ако пациентът е с нормално тегло, препоръката ми е по 2 дни при тези фази на луната, а при хората с поднормено тегло- по 1 ден. И за трите групи захранването е в рамките на 1 ден. За всички, които стриктно спазват изпитаните съвети, резултатите са изумителни.

Лично аз съм се убедила, че когато прилагаме програмата не в произволни дни, а съобразени с лунните фази, ефектът е много добър. В това може да се уверите и сами - на 17 януари, когато е първото за годината новолуние.

Руска салата

46-1

Продукти

/за четири порции/:

За майонезата:

150 г изкиснато сурово кашу /измерени преди изкисването/,

200 мл вода,

50 мл лимонов сок

За салатата:

700 г  сварени зеленчуци - грах, картофи, моркови,

150 г кисели краставички,

морска сол на вкус

Приготвяне:

Поставете всички продукти за майонезата в блендер. Блендирайте до получаване на фин сос. Нарежете зеленчуците на малки кубчета и ги объркайте добре с майонезата. Салатата е в пъти по-лека от конвенционалната и същевременно доста засищаща. Рецептата е на Веселин Станков- консултант-сътрудник в медицинския център на д-р Емилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве