Да паднеш от звездите

Brazil's Neymar celebrates their victory over Uruguay in their last soccer match of the Conmebol U-20 championship in Arequipa February 12, 2011. Brazil won the tournament, with Uruguay finishing second. REUTERS/Mariana Bazo (PERU - Tags: SPORT SOCCER)

През 2015 година Неймар беше футболен бог нареждан дори на един пиедестал с Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Вкара два гола във финала на Шампионската лига, с които „Барселона“ срази „Ювентус“ с 3:1 в Берлин. Бразилецът трябваше да спре доминацията на Лео и КР7 за „Златната топка“, но имаше един проблем – играеше втора цигулка на „Камп Ноу“.

За да избяга от сянката на Меси, Неймар стана най-скъпият футболист в света. „Пари Сен Жермен“ плати откупната клауза за 222 милиона евро на „Барселона“. Изведнъж бразилецът стана враг №1 на Каталуния.

Две години по-късно Неймар е на път „да падне от звездите“. В предпоследната контрола на националния отбор преди Копа Америка изкълчи глезен. Много вероятно е да не играе. Контузиите станаха неизменна част от битието на Неймар, а в ПСЖ вече открито недоволстват – дават огромни пари за... „футболен инвалид“.

И докато неволите на терена са част от живота на професионалиста, то нападателят вече е и клиент на полицията. Обвинен е, че е изнасилил 26-годишна бразилка в Париж. Красавицата Нажила Триндаде Мендес де Соуза плати на държавата 6000 евро ден преди обвинението към Неймар. Причината – забавени данъци и такси.

Вместо да се готви за мачове или да се лекува, Неймар стана централна фигура на всички новини в Бразилия. Стотици репортери чакаха звездата, който пристигна в полицейското управление в Рио де Жанейро в инвалидна количка. В показанията си Нажила обяви, че не желае пари от Неймар, който получава по 700 000 евро седмично в ПСЖ. „Не желая финансова компенсация – каза тя. - Искам само да си плати за това, което направи. Въпрос на чест е.“

Де Соуза не е сред най-популярните модели. В профила й в инстаграм има едва 4000 последователи. След раздухването на случая Нажила заключи своите социални мрежи и изстри снимките си.

Исках да правя секс с Неймар – продължи Де Соуза с показанията. - Беше агресивен и съвсем различен от момчето, което харесвах и което ми пращаше съобщения. Наистина исках да спя с него. Но след няколко целувки той започна да ме бие, да не наранява. Молих го да спре, но той не го направи. После ме изнасили.“

Секс скандалът е само част от проблемите на Неймар извън терена. Американският концерн „Найк“ след изкъсо ситуацията и е готов да прекрати огромния му договор. След отпадането на „Пари Сен Жермен“ от „Манчестър Юнайтед“ в Шампионската лига нападателят наруга брутално съдията Дамир Скомина. Тогава Неймар не бе на терена, а сега ще трябва да пропусне първите три мача от новия сезон на турнира заради санкция от УЕФА. А когато ПСЖ загуби финала за купата на Франция от „Рен“, бразилецът в лицето фен, докато се качваше, за да получи медала си. Откакто е футболист на свръхбогатия френски клуб, Неймар е изиграл по-малко от половината официални мачове. А националният селекционер Тите му отне капитанската лента за сметка на Дани Алвеш няколко дни преди фаталния мач срещу Катар.

Неймар отдавна е известен, че прави, каквото си иска. Когато дойде в Париж, бързо се скара с Единсон Кавани – искал да бие всички дузпи, а титулярният изпълнител е уругваецът. Когато в началото на годината сестра му празнува рожден ден, Неймар има две опции. Или се прави на контузен, или си изкарва картони, за да отскочи за партито до Копакабана.

Пари Сен Жермен“ с удоволствие би се разделил с овехтялата суперзвезда. Въпросът е кой е готов да плати и половината от онези 222 милиона евро и от бруталната седмична заплата. „Реал“ (Мадрид) изглежда най-склонен да инвестира след един от най-слабите сезони в историята си. Според испанския вестник „Ас“ обаче Неймар и казал, че няма никакво желание да ходи на „Сантяго Бернабеу“. Мениджърите му обявили: „Или се връща в „Барса“, или остава в ПСЖ!“

Има доста по-добри футболисти от Неймар“, отвърна президентът на каталунците Жозеп Бартомеу пред националната телевизия TVE.

Барселона“ още се съди с бившия си любимец за 26 милиона евро – суми по подновения договор през 2017-а, които Неймар изисква, без да е изиграл и минута. Вероятно „Барса“ ще спечели делото.

Днес никой не говори нито кога, нито дали Неймар ще спечели „Златната топка“. Най-обичаният в Бразилия футболист Пеле просто „падна от звездите“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят