Шефката на КФН подава оставка От 1 март Карина Караиванова става представител на България в ЕБВР

40 овце изгоряха в пожар в Берковица

Задържаха банкерка в Нова Загора за кражба на близо 400 000 лева

Шанън Дохърти: Ракът беше подарък

Машина откъсна китката на работник в Лом

Мъгла затвори всички бургаски пристанища

Цветанов: Предложението ни за връщане на преференциите е водено от обществения интерес, а не от ултиматумите на БСП

Дават 100 хиляди евро за мечтания дом 50 лв. на месец за охрана, видеонаблюдение и поддръжка на зелените площи

Намериха след 4 дни старец, пребит, заключен и ограбен Двама са задържани, изяснява се имат ли връзка с грабежа

Ради Лазарова: Свободна жена съм Приоритетите ми в момента са детето и работата, признава младата дизайнерка

Задигнаха 3860 лева от оборота на заведение в Търново Парите били в незаключена каса

Каракачанов: БСП смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборна кампания

Разкриха срещите, в които „Верея“ играе съмнително

Преследван от полицията се самовзриви в Кайро

Волен Сидеров: Ще покажем, че сме коалиция, която ще изпълни управленския мандат

Да почитаме държавността, не Освобождението Предлагам за 140-годишнината от 3 март да поканим държавни глави от цяла Европа, не само от Русия

Наближава 3 март и 140-годишнината от …какво? От Освобождението на България или от възстановяването на българската държавност? За да стигнем до верния отговор на този въпрос, трябва да припомним събитията, случили се тогава. Кръглите годишнини обикновено се използват от зрелия народ и от зрялата държава, първо, да стегнат редиците си, да укрепят националната идентичност с купища мероприятия – тържествени събрания, походи, паметници и други. И, второ, да се въздаде благодарност към помогналите за Освобождението на страната.

Не зная кой е направил сценария за тези предстоящи чествания на Трети март, но те по принцип винаги са ставали по един и същи начин – и при социализма, и при капитализма. Първата грешка на честването на този голям празник е, че ние отдаваме чест за „Освобождението“ на България. Всеки историк ще каже, че България не е освободена на 3 март. Освободена е само част от нея – Княжество България. Точният термин е друг – на 3-и март ние празнуваме възстановяването на българската държавност. Това, което са направили нашите деди, и тези, които са им помогнали, никак не е малко. Защото в ръцете на българския елит те са дали мощните лостове на държавите, с които те сами вече могат, ако играят правилно, да реализират обединението на всички земи, населени с българи, в рамките на една държава. Те са успели частично. Много съм против тези, които казват: ама те водиха пет неуспешни войни. Не е вярно, войните бяха успешни, а като резултат българите увеличиха териториите си двойно през 1885 г., а в 1912 г. прибавиха днешните 4 южни окръзи – Благоевградски, Смолянски, Кърджалийски и части от Хасковски и Бургаски окръг.

И нека да не плачем, че българският политически елит е бил скапан през тези 140 години. Да не говорим за най-големия му успех, който и аз не знам как са го постигнали. По време на Втората световна война като съюзник на Хитлер ние приключваме войната с териториална придобивка – Южна Добруджа. По време на войната всички страни, особено Унгария и Германия, бяха жестоко орязани. Дори прилично държащата се срещу Русия – Финландия, беше орязана с няколко километра в Карелия и около Санкт Петербург.

Сценарият на честванията за Трети март дълги години предвиждаше да каним Русия. По този начин ние казвахме, че „Освобождението“ на България е станало благодарение на руско-турската война. Само и единствено на нея. След това някой се сети, че не е само руската армия (Русия е империя и в нея има много народи), и започнахме да каним и държавните мъже на Полша, Украйна и на Финландия. Това е добре. Но защо не каним държавния глава на Беларус? А на Казахстан, на Туркменистан, които участват с една дивизия – т.нар. Дива дивизия? Защо не каним Армения, която участва със 117-хилядна армия в Кавказ? Тя е част от руската империя, но тази армия е под командването на арменеца генерал Тергукасов. И когато се врязва в Османската империя, тя причиняват чудовищни загуби на турците. Защо не каним и Грузия? Финландия я каним, защото е имало Финландски полк, участвал в сраженията. Малко известен факт обаче е, че в него само един батальон е бил съставен от финландци. Всички останали батальони (в батальона има 500-1000 войници) са били от руснаци и воини от руската многонационална армия.

Затова е хубаво да поправим тази грешка, да се съберат историци и да кажат на кои държави трябва да бъдат поканени държавните глави. За да няма никой обиден и всички да са доволни. Сред участвалите във войната извън Руската империя, е Румъния, която участва с много войници. Само при втория редут те дават 7000 убити. А защо не каним Сърбия? Ние сме недоволни от намесата й в последните седмици на войната. Защото, когато всичко изглеждало свършено, тя на практика откъсва от България области, населени с българи в Нишко, Поморавието, Сурдулица, Бабушница, Пирот.

Румъния също откъсва части от България – Северна Добруджа. Сърбия дава малко убити в тази война, но тя е причина за цялостното разтърсване на проблема две години по-рано, когато обявява едностранно война на Турция през 1876 година, формира дори български доброволчески легион, който се сражава при Гредетин за сърбите, понася тежки загуби на турците. Легионът от Турция – около 2000 души, заминава директно за Плоещ, където формира българското опълчение с други хора. Там е създаден и химна на България „Шуми Марица“. Истинският боен химн на България, с който сме участвали в пет войни в решителни сражения като при Шипка, Дойран и т.н., прозвучава и хвърля българите в атака. При Дойран българите не атакуват с „Йовано, Йованке“, а с „Шуми Марица“. Затова смятам, че трябва да поканим и Сърбия.
Сега стигаме до най-големия проблем: каним Русия и страните, съставлявали част от руската империя. Но защо не каним тези, които взимат политическото решение за възстановяването на българската държава? Защото този акт Русия не може сама да го направи в тази епоха. Да видим защо.

Русия, съгласно решенията, взети през 1815 година на конгрес на Великите сили във Виена, организиран от австрийския канцлер Метерлих, се съгласила и подписала документи, че всяка промяна на границите в Европа ще става с консенсус. И най-вече със съгласието на всички Велики сили. Русия обаче веднъж нарушава това споразумение и следва доста неприятна ситуация за нея. Случва се през 1853 година, когато тя атакува Турция и светкавично Великите сили я наказват с една Кримска война, при която постигат победа над Русия. Този случай виси като обица на ухото на империята и никога повече тя не си позволява да действа своеволно. Русия е предупредена, че нейното настъпление на Запад е свършило, че всяко настъпление дори на километър от Варшава и на километър на юг от Дунав ще предизвика общоевропейска война срещу нея.

Затова Русия предварително подписва документи, че в руско-турската война няма да печели територии за империята на юг от Дунав и на запад от Варшава. Дават й картбланш да настъпва в Средна Азия, колкото си иска – из Туркестан (исторически регион в Азия), Таджикистан, Киргизстан и всички останали. Но в Европа – не.

Да проследим как се развиват събитията до вземане на политическо решение за освобождение на България. След въстанието в Босна, след Сръбско-турската война и след Априлското въстание на Европа й писва от турските зверства у нас и решава да разкара Турция – ако не териториално от Европа, то поне физически. И затова се свиква Цариградската конференция на упълномощени за това посланици на Великите сили.

Тази конференция се свиква през декември 1876 година. Предварително султанът е заплашен, че трябва да се съгласи с всяко решение на Великите сили. И той приема. Точно там покрай всички други въпроси, Великите сили взимат решение България да възстанови своята държавна независимост. Макар и като две държави, но на всички е ясно, че те все някога ще се обединят. Едната със столица София, другата със столица Велико Търново.

Държавите, които участват в това решение на конференцията, са Великобритания, Франция, Германия, Италия, Австрия и Унгария. А някои от тях, като Великобритания, са тайно с Турция.

В деня, в който султанът трябва да дойде и да подпише документа, изведнъж загърмяват топове, влиза радостно и усмихнат османски пратеник и заявява: султанът току-що е дарил конституцията на всички народи в империята и затова сега е безсмислено да им дават автономия, независимост и т.н. Поради което Великите сили са унизени, вкл. и Великобритания, в която трябвало да има избори, а това си било било звучен шамар за управляващите там. Британците са жестоко унизени от османския султан и решават, че трябва да има военна екзекуция. т.е. военно изпълнение, на Цариградската конференция.

Кой обаче да се навие да изпълни т.нар. екзекуция? Всички дипломатично отказват. Франция и Германия казват: ние тук се гледаме на кръв, френско-пруската война, – няма какво да воюваме. Англичаните пък добавят: Ние имаме флот, но нямаме сухопътна войска (това е вярно), и не можем да воюваме. Австро-Унгария взели да се опасяват, че с толкова много народи ще се разбунтуват унгарци, чехи, хървати, словаци, словенци. Русия ги слуша всички и казва: Ние ще изпълним военната екзекуция срещу Турция. Тогава Великите сили предварително определят условията, за които казах по-горе. Дистанционно за краха на Османската империя във войната помагат и други – американците например превземат остров Кипър, а Австро-Унгария окупира Босна и Херцеговина.

Затова, ако трябва да бъдем почтени и да покажем уважение, на честванията по повод 140-годишнината от Трети март догодина, трябва да поканим не само Русия, а и държавните глави на Великобритания, Франция, Германия, Австрия, Унгария, Италия. Това ще бъде добър повод тук да има сбор на държавни глави от цяла Европа или поне на водещите страни в Европа, където ще могат да се решат и някои други въпроси извън нашата прекрасна независимост.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (36)

 1. Професора пак се изказа полит корекно в духа на слагачеството. Грешка мой неуважавани професоре. България е освободена на 3 март и разпокъсана на 13 юли именно от толкова милата ни Европа на Берлинския конгрес именно от държавните глави на Великобритания, Франция и Австрия с безразличието на Германия. Често говорите за подмяната на българската история, но май сте изключително акривен в това мероприятие

  1. Колкото и да ги повтаряте тези мантри, те няма да станат истина. Показват само оскъдните исторически познания на русофилите. Прочети нещо друго освен Спутник и Большая советская. Дори самите руснаци са публикували документите, с предговор от Георги Димитров- Тарабата, които показват, чe още 1876 Русия сключва тайно споразумение с Австро-Унгария за разделянето на българските земи на 3 части, както и се случва на Берлинския конгрес. Така че Санстефанският ПРEДВАРИТЕЛЕН договор е само тактика и прах в очите за наивници и продажници. Ти от кои си?

 2. Божо може да покани и всички комшии дет е възможно да са осеменили майка му. по аналогия.

 3. Не е лоша идея тази, но е трудно изпълнима. Преди няколко дни петима прeзиденти и премиери на балканските стрaни си стискаха ръцете за вечна дружба, но снощи БТА ни попари с информацията, че Израел, Kипър, Гърция и Италия са се съюзили за прокарване на газово трасе за доставка на природен газ през Израел, о-в Крит, Гърция и крайна точка Италия. Газовият хъб на Б.Б. там го няма. PS: ББ , а следователно и БГ, са на пряко подчинение на посолството на САЩ. А вие, г-н професор, не прeдвиждате покана за CАЩ… Не може така, излагаме се!

 4. Г-н Професора да обясни на обикновения български гражданин ,като какви щее поканим опоменатите от негодържави,като освободитеи или допринесли за разпокъсването на страната ни.Да поканим тогава и Полша като учасник във войната на страната на Турция.Професоре?Бива слагачество,бива ,но твоето май е ненадминато

  1. По това време не е имало Полша. Няма как Полша да е участвала на страната на Турция. Поляци са участвали и в руската и в турската армия и са заставали един срещу друг по бойните полета. Ти още веднъж показваш, че русофилството се гради само върху невежество и промити мозъци.

 5. Г-н Професора да обясни на обикновения български гражданин ,като какви щее поканим опоменатите от негодържави,като освободитеи или допринесли за разпокъсването на страната ни.Да поканим тогава и Полша като учасник във войната на страната на Турция.Професоре?Бива слагачество,бива ,но твоето май е ненадминато

 6. Безспорно проф.Димитров е родолюб.Друг е въпросът ,че много силно интерпретира исторически факти и събития и ги „овкусява“ по свое усмотрени с много шарена сол и други подправки и понякога се получава манджа с грозде.

 7. Gordeya se mnogo,nie turzite(osmanzite) sme bili mnogo silni voenno.kato gledam kolko imperii sa se obedinili sreshtu nas.sama rusiya nishto ne e mogla da napravi sreshtu nas.dnes gledam pak zapada se obedinyava sreshtu nas,po otdelno sa slabi.erdogan e iskrata na nova velika turziya…

 8. Тук Божидар Димитров се показва като добър българин, а не като закостенял учен. Необичайно е за него, обаче тук той разтваря широко сърцата на българите към белия свят и към свободата на мисълта. Поздравления за това. Все повече става ясно, че догмите за брата освободител са писани от долнопробни мушмороци, кариеристи и хора тясно свързани с извратеняците от руските тайни служби.

  1. Така е.. много агент има в историята ни… преди руски, ся евроатлантически. При тва най върлите евроатлантици сега беха най бездарните руски подлоги. Безродна работа…

   1. Защо само преди. Ти си пример, че и сега има руски агенти. Разликата е, че сега много им е паднало нивото.

 9. периодът между 1393 г.(българия пада под османска власт)и 1912 г.се определя от бг историците като жесток турски геноцид срещу българите…
  и забележете само какво казват същите тези „историци“-1913 г.българите са мнозинство население на балканския полусотров,започвайки от северна добруджа през цяла тракия,македония,албания,косово,чак до белград и епир и тесалия в гърция…
  все пак едно от тези твърдения не може да бъде вярно по простата причина,че след като един народ е подлаган на изстребление повече от пет века,то това означава,че този народ е или напълно изчезнал или на ръба на изчезването.
  за съжаление българската изториография изобилства от подобни взаимноизключващи се твърдения

 10. Една самотна Турция и колко много чакали около нея!!! Така е било някога,така е и сега! Едно голямо ,,браво» на моите деди! Мъдрите и смели мои деди са знаели,че водените от материалистични и користни цели чакали никога няма да могат да се обединят и затова винаги са ги държали в шах! В момента Турция,развивайки успешно военната си и икономическа мощ стои на пусия и чака с търпение колапса на фалшивия съюз,наречен ВЕС (временно европейско сборище).Дерзайте юнаци,аллах е с вас!!!

  1. ЕРУСАЛИМ Е СТОЛИЦА НА ИЗРАЕЛ!!!
   Тръгнете след „великия“ cи Ердоган напред срещу нас и ще ви върнем там ,откъдето сте започнали да вредите на цивилизования свят.

  2. Ако бяха толкоз мъдри нямаше да се разпаднат така безславно. Какво е останало от тая империя. Другите народи владяни от Австрия, Франция, Англия са получили култура и икономически просперитет макар и скъпо платен. Какво получаваме ние? Няколко джамии и един конак, който дори и за едно двайсетгодишно князче не става. Много велики, няма що

 11. санстефанска българия е договорена между руската и османската империя,а иначе княжество българия е там,където е стъпил руския ботуш…в този смисъл последният град на юг,който е освободен и,който става част от новосвормираното княжество е самоков в битката при местността „кръста“предвождана от генерал радзишевски.на това свещено място падат десетки руски военни, а днес за съжаление е превърнато в бунището на ромската махала в самоков.паметникът „кръста“в самоков е постоянно оскверняван…
  границата между османската империя и княжеството е била над боровец…дупница,кюстендил и македония са тотално окупирани от турски аскер,разбирайки за руските военни успехи край самоков…

  1. това е положението за съжаление в тази част на самоков и затова откакто александър методиев стана депутат от дпс нещата в тази част на самоков станаха нетърпими…
   те самоковските роми си го казват-ние имаме една цел-да ви дразним и тормозим,а не да се интегрираме…откакто дпс влезе в ромската махала на самоков паметникът „кръста“е постоянно „атакуван“ по разбираеми причини.а самоковци няма да забравят излагацията,когато на ромските дечица им бяха раздадени бг знаменца,за да приветстват шествието по повод годишнина от освобождението на града и след края на церемонията цялата улица „христо максимов“беше осеяна със смачкани и стъпкани нарочно бг флагчета от същите тези ромски деца под погледа на кмета владко георгиев…това беше гавра с български национален символ,на който никой не реагира…някои самоковци от този район на града дори станаха свидетели как ромски деца развявайки българския флаг го свалиха демонстративо след което го стъпкаха…

 12. Проф. Димитров безспорно не е родолюб. Статията е хитро, слагаческо, протурско, прогръчко манипулативно четиво.

 13. Sorry,но и историята ви,както и настоящата ви държава е една голяма мешана скара—окупатори,обявени два пъти за освободители; национални герои,а предадени от свои и с все още неизвестни могили ; недалновидни политики все да сте със силните на деня,без да се дава сметка за утрешния ден… да изброявам ли още?! А ти горния Каспаров,не се грижи за нас-ние сме си на мястото си и никой даже ,,и с топ’’ не може да ни мръдне оттука! И недей забравя,че любимия ти израел на крака ни донесе исканите компенсации от 20 милиона,така,че ние ще сме и нацията,която ще ги сиктирдоса от свещения град!

  1. Няма нужда от „топ“ за да ви покажат къде ви е истинското място в света.Ще има и държава Кюрдистан и Армения в нови (стари) граници и други нещица ,както е замислено преди по малко от сто години.Защото освен Лозанският договор има и един предшестващ го(Севрски).
   Гройсмайстор-Корчной В.Л.

   1. И Кюрдистан ще има и го има вече в северен Ирак , и Армения ще я има ….но България ще изчезне или ще стане Циганария !

 14. Aми, без туй бездействате и не правите нищо в тая географска ш ирина за да си оправите хала, изчакайте още други 100 години па случайно може и да ви върнем и десетте милиарда обезщетение дето оня смахнат и болен все ни ги иска!

  1. Имаше един виц за социализма, че е като хипопотама: колкото повече затъва, толкова по-голяма уста отваря. Та и с ердоганска Турция и нейните глашатаи е същото.

 15. Aми, без туй бездействате и не правите нищо в тая географска ш ирина за да си оправите хала, изчакайте още други 100 години па случайно може и да ви върнем и десетте милиарда обезщетение, дето оня смахнат и болен все ни ги иска!

 16. Aми, без туй бездействате и не правите нищо в тая географска ш ирина за да си оправите хала, изчакайте още други 100 години па случайно може и да ви върнем и десетте милиарда обезщетение, дето оня смахнат и болен все ни ги иска!

 17. Aми, без туй бездействате и не правите нищо в тая географска ш ирина за да си оправите хала, изчакайте още други 100 години па случайно може и да ви върнем и десетте милиарда обезщетение, дето оня смахнат и болен все ни ги иска! Гросмайсторе,предай на братята ти кюрди и арменци,че ще имат държави на наша територия кога си видят оная работа отзад без огледало!Изтъркан лаф,но все още важи!

  1. Ще има,ще има.С огледало или без, все тая.САЩ не са подписали Лозанския договор,а ако ни барнете не само кюрдска държава ще има,ами и от турция ще останется само анадола.
   Слава на Велик Израел!

 18. Админа ме подведе и ми ,,помогна» за многоразовите помествания- sorry за това.

 19. Chel sum knigata na Bozho Dimitrov – ,Rusko-Turskata OSVOBODITELNA VOINA 1877-1878 ‘ , pisana prez 90-te godini. Bozho – Vlastta li nosi pokvara, ili alcohola slaboumie?! . Vidno e – turcina ne si e dal Imperiata s pozhelania i bez BOI, to mai i sega razchitame na uchastnicite vo Carigradskata konferencia za garanti na suverineta si – tochno tolkoz kolkoto i tagava! Pak shte doprem do Rusia, a USA si ima globalni tceli . Inak seki e dobre doshol na 03/03/2018 – sred kibicite, a PUTIN da e na centralno mesto ! A zoshto zabravihme za AHMED BARUTINLIATA , opravdan ot Visokata Porta zarad klanetata ot 1876?!

 20. Не знам какви са задкулисните игри, но да се приписва заслугата за Освжбождението само на руснаците е несправедливо спрямо жертвите. Русофили и комунисти тръбят наляво и надясно, че руският войник е героят на войната и генералите не били важни и бла, бла пропагандни глупости. В същото вриме паметници на императори, графове, князе, генерали. На обикновени войници няма. Факт е обаче, че в руската армия е имало украинци, финландци, румънци, сърби, черногорци, поляци и вероятно и други. Неруснаците са повече от етническите руснаци. Тогава всички са били поданици на руския цар и разлика не се е правило. Но сега е друго. Върху руините на Руската империя и СССР израстват нови национални държави. Така, че е справедливо да бъдат поканени представители на всички нации загинали за нашето Освобождение.

 21. осман ага-гордееш се,че сте ни избивали пет века,без ние нищо лошо да сме ви правили!?А гордееш ли се с проститутката,кояято те е родила?Тя майка ти проклета да е,че те е пръкнала от мръскана си мюсюлманска утроба.То от мюсюлманска утрооба само свинеподобно може да се пръкне.Да се гордееш с осм.и-я- все едно да се гордееш,че си пълен боклук!Май си точно такъв.Метнал си се на дъртия си баща-прошляка

 22. Путин ще прецени кого да покани за тържествата. Все пак неговите деди са воювали за завладяването на България. Може да покани братана си Ердоган, потомък на ония достойни войни, защитавали родината си. А на циганските мангали да се предложи ролята на обслужващ персонал. Да носят водка и шербет на Великите. Таварищ Доган да организира мероприятието. Да внимава, тези хайдушки мутри да не отмъкнат някоя каса с ичкия и да станем за резил пред скъпите гости.

 23. Лагунче,голямата работа си като те е родила майка българска — лъчезарен и светъл,светът сияе от радост и щастие,че се е появил един балкански юнак,гений и с най висок İQ!!! Е,изкачихме се на Еверест а сега ще те разочаровам и ще се спуснем по надолнището…Аз пък ще ти кажа,че откак живея в тая държава как пък не срещнах поне един от твоя знатен и велик род —да не лъже и да не краде,да не пие и не пуши,истински да вярва в бог и постоянно да посещава църквата,да уважава старите си родители,да възпитава децата си на толерантност към всички други нации(включая циганите) и религии,да не завижда на преуспелите материално,да следи за морала на жена си и дъщерите си(рискувайки да ме обявиш за старомоден (е,което си е вярн донякъде,такъв съм си) и мюсюлмански религиозен фанатик в директен тон по отношение на морала относно жената и дъщерите ще ти кажа,че е…а жена не се взема и е…а дъщеря за съпруга на мъж,който ще ти е зет не се дава) , да не хитрува и да не лукавства,да прояви разбиране и уважение към бита,традициите на различните от него, да не прави ,, помен с чужда пита» , да не говори излишно и да преувеличава за качествата си ,забравяйки,че не притежава даже и 10% от тях …Ти,който бълваш злъч и злост към народа и религията ми та чак ти хвърчат плюнките,притежаваш ли поне едно от тия качества?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.