Правят аутопсия на Шабан Шаулич Има неяснота около смъртта му

Парламентът пред политически колапс От БСП искат рестарт с ново Народно събрание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 февруари 2019

Икономът на Ким пратен във Виетнам Подготвя срещата САЩ-КНДР

Четирима ранени при нападение с нож в Марсилия

Над 700 аптеки в страната няма да работят утре в знак на протест

Затварят за ремонт улица „6-и септември“

Двама кредитори искат фалит на „Евроманган“ Работници настояват за прекратяване на концесията на неработещата мина

Пишат нов вариант на „бонус-малус“ Шефът на КФН Карина Караиванова отива в ЕБВР

Депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова: В края на този мандат възнагражденията на педагозите ще са два пъти по-високи, спрямо 2017 г. В Павликени народният представител посети ДГ „Слънце“, разговаря със земеделски производители

Почетоха паметта на Левски в Сърбия

Румен Радев: Портретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика, попита президентът

Журито на „Мастършеф“ тества хоби-готвачите в нова кухня Шеф Андре Токев, шеф Петър Михалчев и шеф Силвена Роу показаха умения на световна класа

383 случая на агресия срещу медици през 2019 г. Пет са ефективните присъди от 2011 до 2018 г.

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 20 февруари 2019

Да работим за признанието на българските писатели

Диана Саватева – журналист, поетеса, депутат, зам.-председател на Комисията по култура в Народното събрание, посети Съюза на българските писатели и разговаря с Боян Ангелов – председател на СБП. Посещението беше осъществено по покана на Боян Ангелов, а поводът беше назрялата необходимост от разискване на важни за писателската гилдия теми, към които Диана Саватева има сериозно отношение.

Анжела Димчева, Боян Ангелов и Диана Саватева
Анжела Димчева, Боян Ангелов и Диана Саватева

Само личност като нея – едновременно автор и част от законодателната власт на държавата – притежава усета и познанията да вникне в проблемите на писателите от различни поколения, членуващи в писателски съюзи и сдружения в столицата и в провинцията. От друга страна, бидейки част от управлението на страната, тя би могла да бъде в основата за изясняване на редица проблемни ситуации. В продължилия два часа разговор бяха обсъдени няколко теми.

На първо място – проблемите около практическото въвеждане на директивата PLR (авторските права в библиотеките), която е въведена като рамков текст в Закона за авторското право и сродните му права, но не се прилага.

На второ място – системното ощетяването на българските автори от издателите, върху които няма контрол. Голяма част от тях сключват договори и заплащат труда само на най-популярните и продаваеми български писатели. Все по-често издателствата не предлагат писмен, двустранен и консенсуален договор на автора. Начинаещите и малко популярни автори са принудени да търсят спонсори или сами да заплащат за издаването на техните книги, както и сами да ги разпространяват, защото не подписват маркетингови клаузи. Това е много удобно извинение за издателите, които прилагат чл. 53 от ЗАПСП, касаещ „поръчано издание”. Авторите са ощетени и от непосилната търговска отстъпка (50%), която масово искат собствениците на книжарници.

На трето място: убийственият ДДС върху книгите трябва да бъде прецизиран и намален значително за книгите на българските автори. В много държави от ЕС този данък върху творбите от националната литература е не по-висок от 7%.

На четвърто място: нужна е нова политика в областта на културата, която да стимулира изявата на талантливите автори: да се прекъсне порочният кръг на раздаване на награди по извънлитературни съображения или на приятелска основа. Да се помисли за незавидното социално положение на голям кръг от творци, които преживяват с мизерни пенсии или са безработни, а СБП не може да им помогне, защото по принцип няма държавна субсидия за творческите съюзи.

Боян Ангелов и Диана Саватева се съгласиха, че ще търсят общ хоризонт между културната политика на правителството и интересите на членовете на Съюза на българските писатели в името на авторитета и разгръщане на самобитната креативност на всеки един писател. Диана Саватева подари на Боян Ангелов своята стихосбирка „Градът – любовна карта”, а Боян Ангелов й подари юбилейната антология „Иде ли?” (проза), издадена по случай 105-годишнината на СБП.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А кой ще оценява кой е творец и кой стихоплет? Че то в СБП сега е пълно с графомани и съюзът е златна мина за добри доходи на ръководството си.

  2. Точно така е. Посредствени старци, които сами си уреждат наградите от даваните под наем обекти. Нагли и безсрамни, не пускат кокала и не са нищо друго, освен червени боклуци.

  3. И тая Анжела Димчева е близалка, слага им се само за интерес. Да намаже някой пост, безработницата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.