Мигранти в център в Дрезден нападнаха полицаи Трима са ранени

Хора даряват кръв в църква

Васил, който издяла Смолян с резачка Най-голямата му дървена фигура тежи над тон

За Мушек и мушеците 195 години от рождението на Найден Геров, съставил първия ни речник

Испания спаси 408 мигранти в Средиземно море

„Баварци“ превзеха София 120 машини на BMW и MINI бяха показани в Интер Експо Център

Подарък 13 от Дядо Коледа

Поклонението пред Светлин Русев ще бъде в сряда в Националната галерия – Квадрат 500

4-километрова опашка от ТИР-ове на “Капитан Андреево”

Предприятие за преработка на риба строят в Белица Предвиждат количества до 300 тона годишно

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Почина синът на годеника на певицата Емилия

Катар забрани вноса на стоки от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет

89-годишен рецитатор учи на родолюбие в YouTube Ученици и българи в чужбина гледат видеата на Петър Стаменов

Гръцки опозиционен лидер за спора за името на Македония: Двайсет години живеем с този нерешен въпрос, ще можем още 2-3 години

Да се развива културният туризъм в Североизтока настоява проф. Овчаров

Снимка: Уикипедия

„Стоим върху злато, а не можем да го използваме. Развитието на културния туризъм в Североизтока трябва да е сред приоритетите”. Това заяви на пресконференция в Търговище професор Николай Овчаров, който представи съставения от него туристически пътеводител със забележителностите в града. Той подчерта, че е поставил въпроса за нуждата от директно финансиране пред Цветан Цветанов, който приветствал идеята за разработване на обектите в Североизточна България и развитието на дестинациите в региона.

Овчаров посочи пример с археологически обект, в който били вложени 5 млн. лв., но не видял там нито един турист. Затова рекламата била изключително важна и издаването на пътеводителя за Търговище запълвал празнина. Такъв справочник, със забележителностите, е имало последно в края на 70-те години, каза той.

Изданието „Търговище – бисерът на българския Североизток” дава възможност в рамките на минути да се запознаеш с най-интересните обекти в околността, експонати от музея и да набележиш маршрут за опознаване на града.

Пътеводителят вижда бял свят, благодарение на Община Търговище. Първият тираж е 5000 броя и е за 2600 лева, каза кметът д-р Дарин Димитров. Той посочи, че предстои да се издаде и на други езици.

Общината ще направи постъпки да получи собствеността върху крепостта Мисионис край града, която се смята, че е дала началото му, за да може да кандидатства и да развива туристическа дейност, допълни още кметът.

Проф. Овчаров пък отново лансира своя стара идея да се създаде общ маршрут между Търговище, Шумен и Разград, за които може да има и общ билет. Зарадва жителите на града с новината, че крепостта Мисионис, която нарече „новият тигър” вече била на 21 място по интерес сред над 200 подобни обекта в страната.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.