Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Да се развива културният туризъм в Североизтока настоява проф. Овчаров

Снимка: Уикипедия

„Стоим върху злато, а не можем да го използваме. Развитието на културния туризъм в Североизтока трябва да е сред приоритетите”. Това заяви на пресконференция в Търговище професор Николай Овчаров, който представи съставения от него туристически пътеводител със забележителностите в града. Той подчерта, че е поставил въпроса за нуждата от директно финансиране пред Цветан Цветанов, който приветствал идеята за разработване на обектите в Североизточна България и развитието на дестинациите в региона.

Овчаров посочи пример с археологически обект, в който били вложени 5 млн. лв., но не видял там нито един турист. Затова рекламата била изключително важна и издаването на пътеводителя за Търговище запълвал празнина. Такъв справочник, със забележителностите, е имало последно в края на 70-те години, каза той.

Изданието „Търговище – бисерът на българския Североизток” дава възможност в рамките на минути да се запознаеш с най-интересните обекти в околността, експонати от музея и да набележиш маршрут за опознаване на града.

Пътеводителят вижда бял свят, благодарение на Община Търговище. Първият тираж е 5000 броя и е за 2600 лева, каза кметът д-р Дарин Димитров. Той посочи, че предстои да се издаде и на други езици.

Общината ще направи постъпки да получи собствеността върху крепостта Мисионис край града, която се смята, че е дала началото му, за да може да кандидатства и да развива туристическа дейност, допълни още кметът.

Проф. Овчаров пък отново лансира своя стара идея да се създаде общ маршрут между Търговище, Шумен и Разград, за които може да има и общ билет. Зарадва жителите на града с новината, че крепостта Мисионис, която нарече „новият тигър” вече била на 21 място по интерес сред над 200 подобни обекта в страната.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете