На 23 септември 2018 да почерпят

Хиляди швейцарци протестираха за равно заплащане на мъжете и жените

Варна отбеляза Деня на Независимостта със зрелищни възстановки (СНИМКИ)

Нова наредба въвежда строги санкции при кражби на вода

Цвета Караянчева: Българският народ иска справедливост и спокойствие, длъжни сме да му ги дадем

Ердоган призова турските учени в чужбина да се завърнат в родината си

Горя банков клон в една от най-красивите сгради в Пловдив

Двама от обирджиите на Роженския манастир остават в ареста Другите двама ще са под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая, реши съдът в Плводив

Военни лекари от Виетнам ще се обучават във ВМА

Заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова награди участници в турнира за фитнес и културизъм „Скаптопара“

В Русия продължават протестите срещу пенсионната реформа

Стотици работници от „Винпром Карнобат“ излязоха на протест в центъра на града

Адвокат ръководел обирджиите на Роженския манастир

Младите шофьори на пътя само с придружител

Първи национален гайдарски събор стартира в смолянското село Стойките

Да се развива културният туризъм в Североизтока настоява проф. Овчаров

Снимка: Уикипедия

„Стоим върху злато, а не можем да го използваме. Развитието на културния туризъм в Североизтока трябва да е сред приоритетите”. Това заяви на пресконференция в Търговище професор Николай Овчаров, който представи съставения от него туристически пътеводител със забележителностите в града. Той подчерта, че е поставил въпроса за нуждата от директно финансиране пред Цветан Цветанов, който приветствал идеята за разработване на обектите в Североизточна България и развитието на дестинациите в региона.

Овчаров посочи пример с археологически обект, в който били вложени 5 млн. лв., но не видял там нито един турист. Затова рекламата била изключително важна и издаването на пътеводителя за Търговище запълвал празнина. Такъв справочник, със забележителностите, е имало последно в края на 70-те години, каза той.

Изданието „Търговище – бисерът на българския Североизток” дава възможност в рамките на минути да се запознаеш с най-интересните обекти в околността, експонати от музея и да набележиш маршрут за опознаване на града.

Пътеводителят вижда бял свят, благодарение на Община Търговище. Първият тираж е 5000 броя и е за 2600 лева, каза кметът д-р Дарин Димитров. Той посочи, че предстои да се издаде и на други езици.

Общината ще направи постъпки да получи собствеността върху крепостта Мисионис край града, която се смята, че е дала началото му, за да може да кандидатства и да развива туристическа дейност, допълни още кметът.

Проф. Овчаров пък отново лансира своя стара идея да се създаде общ маршрут между Търговище, Шумен и Разград, за които може да има и общ билет. Зарадва жителите на града с новината, че крепостта Мисионис, която нарече „новият тигър” вече била на 21 място по интерес сред над 200 подобни обекта в страната.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.