Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

Да се целуваш с мечка Калин Терзийски издаде сам новата си книга, представи я в клуб „Алкохол“

Корицата на самиздат книгата „Мечката и други разкази”.

Хитовият писател Калин Терзийски издаде сам най-новия си сборник с разкази „Мечката и други разкази” – без издател, без редактор. Авторът дори няма намерение да разчита на книжарите. „Докога издателите ще прибират 45% от коричната цена и още 45% ще взимат разпространителите. За създателя на културния продукт не остава нищо… Докога ние, които създаваме духа и материята, ще бъдем просяците пред търговците, които просто прехвърлят някакви финикийски знаци?! Смешно е на всички витрини да виждаме новопръкналите се „писатели” Венета Райкова и Криско, а истинските писатели са забутани някъде зад щанда” – възмущаваше се Терзийски по време на премиерата на томчето, която събра в клуб „Алкохол” на Столичната библиотека десетки негови почитатели.

За цяла година не ме поканиха в нито едно ТВ реалити! Това за един писател е трагично… Все едно Хемингуей да не отиде на лов…” – не спря да се шегува през цялото време Калин Терзийски, който покрай каламбурите и забавните случки съумяваше да отправи послания към управляващите в родната култура, да критикува порядките на „дивия” капитализъм у нас, който ограбва труда на творческите личности.

В новата книга читателят ще види многото лица на автора: във всеки свой текст той е различен, оригинален, отстранен от собственото его и едновременно – преекспониран. Самият той определя себе си като „милиардно-картинен човек”. Неговият принцип е свещената фриволност: писателят днес не би могъл да бъде вкаран в каноните на определен стил – свободата е неговата религия. „Днес критерии няма – най-важно е човешкото харесване, рейтингът на автора поставя щемпел на неговото творчество. Търсенето на щастието – абсолютно и върховно – не би могло да бъде цел на писателя” – обобщи Терзийски.

Разказът „Мечката” е експриментална алегория: психологически разрез на човешкото съзнание, изправено срещу вкоренените етически правила – как човекът да преодолее себе си и да целуне мечката? А как мечката е способна да анализира философски поведението на човека и собствената си природа? Кое е политически коректно, когато забраните и указанията оковават целия обществен живот? Кой всъщност е по-свободен днес и има върховното право на избор – човекът или животното?

Грешете, колкото си искате, приятели! Но после анализирайте грешките и създавайте от тях своето изкуство…” – призова публиката Калин Терзийски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.