Жителите на норвежки остров искат да се откажат от астрономическото време

Недоволство в Гърция срещу българи, даващи стаи под наем на Халкидики

33-годишна жена е загинала в катастрофа край Лом

Бедственото положение в Стрелча ще продължи до 24 юни

Хонгконг остана без порно, индустрията се включи в протестите "Спрете да си "играете" в интернет", призоваха от големите сайтове за възрастни

САЩ пуснаха нови снимки от нападението срещу танкери в Оманския залив, според тях доказват вината на Иран

Мохамед Морси бе погребан в Кайро

Ким Кардашиян пуска фон дьо тен за тяло

Канадски парашутист е загинал по време на учението на НАТО край Чешнигирово Трима американци са пострадали при нощните полети

Композицията „Движение“ на Павел Койчев днес намери своето истинско място в Благоевград

Д-р Васил Шишков: Кислородната терапия е подценен метод за лечение Не чакайте кампании за безплатни прегледи, съветва пулмологът

Апелативният съд ще излезе с решение по делото срещу акушерката Емилия Ковачева до два месеца

Четирима ранени при стрелба на шампионския парад на Торонто Раптърс (ВИДЕО)

Магнетичната Ерин Макнаут

Спринтьори от върхова класа BMW M8 и BMW M8 Competition са готови да изядат асфалта

Да си тръгнем ли от Афганистан? Въпросът е дискусионен, но по него ще има по-голямо съгласие в парламента, отколкото по избора на изтребител

Много предположения следват след репликата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че България е направила достатъчно в Афганистан. Няма съмнение, че тя не е изпусната случайно. Най-вероятно в управляващите среди се водят такива разговори и това съвсем не е изненадващо. Редно е държавата да има готови сценарии за действие. Въпросът е по силата на кои фактори може да се задейства някой от тях.

Това, че някога ще изтеглим военния си контингент от Афганистан, е ясно. От Камбоджа батальонът ни се върна с десет жертви. Така направихме в Ирак след пет години. За съжаление и там с цената на 13 загинали, които с нищо не могат да бъдат компенсирани. Впрочем Българската армия в момента участва в девет активни мисии и операции зад граница, а 17 е записала в историята си като приключили. За сегашния състав и състояние на Въоръжените ни сили подобна активност носи най-малкото напрежение. Както за тези, които са зад граница, с оглед на рисковете и заплахите на ситуацията, така и за онези, които трябва да им изпълняват мирновременните задължения в страната. Има, разбира се, и позитиви, които не могат да бъдат отречени. Опитът се трупа с броя на годините, контингентите и предизвикателствата. Няма съмнение, че поуките са част от учебния процес в армията и от подготовката на командванията и щабовете. Няма съмнение също, че има голяма разлика в организацията, опита и поведението в сравнение с времената отпреди 25, 15 или 5 години.

Въпросът е как ще мотивираме едно такова национално решение. Впрочем, то при всички случаи ще бъде съобразено с факта, че сме лоялен член на НАТО. Ние не сме сами там, а участваме в мисията на Алианса за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан „Решителна подкрепа“. Президентът Тръмп заплаши с изтегляне на половината си контингент, т.е. около 7 хиляди американски бойци. Ако политиката на САЩ е такава, България повече няма работа там, смята българският военен министър. Друг е въпросът дали можем да си позволим такава паралелност в действията. Има сериозни подозрения, че решението на г-н Тръмп е продиктувано от желанието да укрепи имиджа си вътре в страната. Да прекратиш една 17-годишна война, би ти донесло ръст в рейтинга, макар и не сред всички слоеве на обществото, но достатъчно. Защо да не го направим ние, с оглед на разклатеното доверие в голямата или малката управляваща коалиция?! Като че ли, обаче, няма никакво значение дали причините са партийни или коалиционни. И дали се търсят политически дивиденти. Тръгнат ли си американците, за нас там става страшно. Според някои коментатори това ще позволи на талибаните да засилят атаките си из Афганистан. Ислямисткото движение увеличава дейността си през последните три години и днес контролира значителни части от територията. Правителството в Кабул има власт над едва 56 процента, докато преди три години контролираше 72 на сто, по оценки на САЩ. Тук трябва да се прецени нещо много важно. Преди 15 години, когато бяхме в Ирак, твърдяхме, че сме там, за да се борим с тероризма далеч от нашите граници и да не го допускаме близо до България и Европа. С този мотив отидохме и в Афганистан през 2002 г. Успяхме ли, къде е тероризмът днес? Отговорът на този въпрос изисква анализ при вземане на решенията.

Има основания да се прогнозира, че по едно такова решение в българския парламент ще има по-голямо съгласие, отколкото по избора на изтребител, например. Налице, обаче е и една друга реалност. Армейската общественост не е безразлична към намаляването или прекратяването на участието ни в мисии зад граница. Причините са и професионални, и строго лични. Дали това няма да се окаже още една предпоставка за понижаване атрактивността на военната професия? И оттам на броя на желаещите да влязат в армията?

Факт е, че международният авторитет на Българската армия днес се гради в голяма степен от военнослужещите ни на мисии зад граница. Може да се дискутира по варианта да се затворим в границите си и да използваме войската за гасене на пожари или борба с други природни бедствия. Да, другите армии също правят това. Те, обаче имат модерни авиации, сухопътни войски с необходимата техника и въоръжение, както и съвременни плавателни средства. Имат и завиден социален статус на военнослужещите си. В този случай армиите им са с висок престиж както вътре в страните, така и зад граница. На този етап при нас това е все още стремеж.

Едва ли американците ще се трогнат от нашите намерения за изтегляне на контингента ни от Афганистан! Това няма да ги спре. Ние, обаче, наистина нямаме място там при подобна промяна на съотношението на силите и средствата. В този смисъл споменатата в началото реплика на министър Каракачанов изглежда сериозно премислена.

 

Поглед към региона

Може би няма да е лошо да се огледаме по-сериозно около себе си, за да разберем дали няма да сме по-полезни в нашия регион. Защо, например да нямаме допълнителен принос към операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово?  Или в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина? Впрочем, както стана ясно напоследък, планираме подобни способности. Още повече, че военните експерти сигнализират за нарастващи предизвикателства на запад от нас.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. не може да си тръгнем от нещо, в което сме инвестирали 15 години с пораженческо мислене. САЩ винаги ще имат военна база в Афганистан и ще контролират района. В противен случай, избягаме ли с мисълта, че сме претърпели поражение, много скоро ще пламне целия арабски полумесец до Босна. Така стана със СССР, който се уплаши от муджахидините, след това пламна Чечня, а сега пак водят война в Сирия(която е съюзник на Иран, който е пък най-терористичната държава).

  1. Спиридоне,
   Защо ВСЕ АМЕРИКА КЕ ПАДНЕ ти е в устата?
   Ще ти дам един пример:
   Испания 2004 г. Социалистите преди изборите ОБЕЩАВАТ, ЧЕ ЩЕ ИЗТЕГЛЯТ КОНТИНГЕНТА ОТ ИРАК защото „испанците нямат работа там“!
   В Мадрид в петък преди изборите взривяват пътнически влак с над 200 жертви. В събота (ден за размисъл и КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА ЗА ВСЯКАКВИ МАНИФЕСТАЦИИ) СОЦИАЛИСТИТЕ ПРАВЯТ МИТИНГИ „вън нашите войски от Ирак“! В неделя печелят изборите. След 1 месец ИЗТЕГЛЯТ ИСПАНСКИТЕ ВОЕННИ ОТ ИРАК!
   На въпроса на САЩ за причината – Цапатеро (ЦЪРВУЛАРЯТ в превод) отговаря, че това е било част от ПРЕДИЗБОРНИТЕ ОБЕЩАНИЯ С КОИТО СА ИЗБРАНИ НА ВЛАСТ!
   4 месеца по-късно САЩ ИЗТЕГЛЯТ ЦЯЛАТА СИ ВОЕННА БАЗА в испанското пристанище Кадис с общ брой 4000 военослужещи + 12 хиляди волнонаемни и семейства на военнослужещите! До днес Кадис НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗАТА! Нещо повече. САЩ ОТКАЗАХА СТРОЕЖА НА ВСИЧКИ КОРАБИ В Испания! А така също ОТКАЗАХА ДА НАПРАВЯТ ЗАВОДА ЗА ЧАСТИТЕ НА еърбус в Испания! (До ден днешен американски кораби в Испания НЕ СЕ СТРОЯТ и самолетите на еърбус НЕ СЕ КОМЛЕКТОВАТ. Загубата за испанската икономика за тези 15-ина години по най скромни разчети е около 270 МИЛИАРДА ЕВРО)
   А сега за Афганистан:
   Започвам с перефразираните думи за Картаген – И ВСЕ ПАК СПОРЕД МЕН ПИЗДОСТАН ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!!!!
   В Европа е ясно – НЯМА ДОГОВОР за ракети със среден обсег и ВСЯКА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ЩЕ СИ КУПИ или НАЕМЕ (от САЩ разбира се) МНОГО НА БРОЙ РАКЕТИ!!! Сумарно БРОЯТ ИМ ЩЕ БЪДЕ до 2 – 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО БЯХА АМЕРИКАНСКИТЕ по време на договора! (Пиздостан ще трябва да отговори с УВЕЛИЧЕНИЕ (разбирай ХАРЧОВЕ)
   Ако американците в Афганистан намалят контингента си наполовина, то на практика РАЗДЕЛЯТ Афганистан на 2 части – северна и южна. Южната ПОД АМЕРИКАНСКО ръководство и северната – ПОД ТАЛИБАНСКО! Но талибаните на север ще граничат с Таджкистан, който не може сам да се справи с тях. Т.е. в Таджикистан ЩЕ ВЛЯЗАТ ПИЗДОСТАНСКИ ВОЙНИЦИ!
   Ако не се сещаш – вместо в Афганистан ВОЙНАТА ЩЕ СЕ ПРЕНЕСЕ В Таджикистан! А от там е ЕДНА КРАЧКА ДО ПИЗДОСТАН! (Разбирай ХАРЧОВЕ ЗА ПИЗДОСТАН!)
   Ето така САЩ МЯТАТ ПРИМКАТА НА ПИЗДОСТАН и полека ЗАПЯОЧВАТ ДА Я СТЯГАТ!
   Въпрос на време е ПИЗДОСТАН ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!
   Къде сме ние? СЪС САЩ! Ако САЩ контролират южен Афганистан с половината си войници – то И НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ С ПОЛОВИНАТА СИ ВОЙНИЦИ!!!!
   Но НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СМЕ КАТО ЦАПАТЕРОВАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Испания!!!
   Н И К О Г А !!!!!!!!

   1. Да ти откраднат никнейма означава че ценят стила ти, качеството на коментарите, ефектния( но по-важно ефективен) изказ. Това щеше да ме ласкае, ако беше от колега с качества. За съжаление крадеца тук е обикновен идиот-идиот, за който хапчета още няма въведени във фармацевтиката. Жалко за вестник “ Труд „, който не съумява да постави достатъчни защитни бариери за да предпазва истинските си читатели и коментатори.

  2. Пич, много разсъждаваш, но по добре иди на психиатър да те прегледа. Нов си и сигурно има надежда с правилните хапчета.
   ПП. Няма проблем да останат стига нато, а не бюджета да им плаща. Наемници са все пак.

 2. е, нашенският „гюро михайлов“ може да стои там до гроб…

 3. Г-н Спиридонов, съгласен съм с голяма част от анализа ви за участието на български контингенти под егидата на НАТО. Съмнявам се обаче, че форматът на нашето участие след 2007 (Ирак и Афганистан) допринася за качествено повишавана на бойната готовност на българските военослужещи. Контингентите ни имат основно функции по охраната на военните бази на НАТО, без да вземат участие в специални операции или контролират зони за отговорност… Това разбира се ограничава ареала на натрупания опит до караулни функции и логистична поддръжка на подразделение до състав рота. Не отричам факта, че командният състав осъвършенства езиковите си способности и до известна степен трупа опит в многонационална обстановка и работа в бригаден щаб на НАТО. Военното ръководство, обаче би трябвало да направи анализ дали това е достатъчно…

 4. Има една прекрасна руска песен. Всички знаят “ Поручик Голицын „. Всички знаем и текста в който се казва „..зачем нам поручик, чужая земля..“. Този въпрос трябваше да си зададем още преди много години.

  1. Аха.
   ЗНАЕМ Я! ЗНАЕМ Я ТАЗИ ПЕСЕН!!!!
   Ето я:

   Вперёд, вперёд, за честь родного края
   Скорей туда, карающим огнём!
   Вперёд, вперёд! От Вислы до Дуная
   Свои знамёна в Софии развеём!

   Айде бегай у сАвецката амбасада да им кажеш, че НО ПАСАРАН! НЕ НИ МИНАВАТ НОМЕРАТА ИМ!!!
   КОЛКОТО НИ КЛАХА ПИЗДОСТАНЦИТЕ ЗА 100 ГОДИНИ – турците не можаха и една десета да стигнат за 500 години!!!

   1. Готов си пак да обърнеш задника, както направихте преди с плевнелиев… и да пишеш лозунги и песни в прослава на новия господар.

 5. Най ми е интересно защо за НАДНИЧАРИТЕ дето умряха в кербала казват че загинали за родината. Загинаха от алчност. Може да ив прозвучи грубо но на майка си пу-т-к-ата ли търсеха там. Нашата граница гъмжи от преселници -АРМИЯ ТАМ НЯМА. Защо бе предатели на родината пращате наемниците да гинат за чужди интереси

 6. Каквото каже посланика на САЩ, това ще правим. Други въпроси?

 7. Абе щом трябва да се бият мюсюлманите-аз съм ЗА!Друг е въпросът дали точно ние имаме работа в Афганистан!

 8. Те мюсюлманите са като гнидите.Колкото и да ги трепеш-нямат свършване.Само че Западна Европа не е заинтересувана от намаляване броя на рязаните чакали.

 9. Те мюсюлманите са като гнидите.Колкото и да ги трепеш-нямат свършване.Само че Западна Европа не е заинтересувана от намаляване броя на рязаните чакали.

 10. И дума да не става за изтегляне на бг войници от Афганистан.Дори да се спори в бг парламента на следващият ден ще има терористични атаки в България това е империята на злото каквото каже това е.Най- гоямата им сила е долара слдван от американската медия,така ще ни манипулират че,ще бъдем принудени да пращаме петорно повече войници в Афганистан

  1. АМЕРИКАНОФИЛИЯТА Е СРАМ И НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО каза:

   Америкастанската измет не може да ни принуди да правим нищо.

   Това е просто мокър сън на америкастански подлоги като теб.
   Видяхме вече, че други им се противопоставят, и сганта гък не може да им каже.

   1. Май не си схванал написаното… инак за казването – виж слабоумния цветанов…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.