Двамата цигани от Столипиново, ударили полицаи, застават пред съда

Двамата цигани - Николай и Румен Николови, които удариха на 23 март 2017 г. полицаи пред заведение на последната спирка на автобусите от масовия градски транспорт в квартал „Столипиново ” в Пловдив, застанат пред Районния съд под тепетата.

Двамата роми, които са баща и син, са обвинени в нанасяне на лека телесна повреда на длъжностното лице, както и упражняването на принуда над полицейски служител . Екшънът се разиграл 2 дни преди последните парламентарни избори след сигнал за силна музика, получен на 23 март сутринта в Шесто РУ на МВР-Пловдив. На място униформените служители на реда установили, че се провежда семейно тържество - раждането на бебето на Николай, и предупредили близо 500-те  участници в купона да намалят силната музика. Празнуващите обаче не изпълнили полицейското разпореждане и при повторното явяване на служителите на реда ги посрещнали с агресия, обиди и закани за саморазправа.

Те извършвали непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи се в явно неуважение към служители на МВР и обществото. В един момент 26-годишният подсъдим Николай Николов ударил в лицето единия от полицаите – младши експерт С.С., като му нанесъл лека телесна повреда, изразяваща се в контузия на дясната очна ябълка, причинила разстройство на здравето.

Служителят на реда не предизвикал с нищо подобна агресия, а само поискал от циганина документите му за самоличност.  Подсъдимият  Румен Николов, който е баща на Николай Николов, пък е обвинен за това, че на 23 март 2017 г. в съучастие като извършител с неизвестни лица е причинил на полицейски орган – мл. инспектор Т.Н.,  при изпълнение на службата му лека телесна повреда, изразяваща се в травматични отоци и кръвонасядания в областта на главата, кръвонасядане по външна странична повърхност на лявото бедро, охлузвания по предната повърхност на двете коленни стави, причинили болка и страдание. Освен това двамата подсъдими са обвинени, че са употребили сила с цел да принудят орган на властта – младши експерт С.С. – командир на отделение в група „Охрана на обществения ред“ на сектор „ОП“ към VІ РУ при Областна дирекция на МВР – Пловдив, и младши инспектор Т.Н. – старши полицай в група „Охрана на обществения ред“ на сектор“ОП“ към VІ РУ, да пропуснат нещо по служба – да извършат проверка за установяване на самоличността на лица, нарушаващи обществения ред.

Синът Николай Николов е обвинен също така в извършването на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като по своето съдържание деянието се отличава с изключителен цинизъм - обиждал и крещял непристойни изрази и псувни по адрес на полицейските служители. Подсъдимият проявил и голяма дързост, като упорито и демонстративно е продължил извършването на хулиганските действия въпреки неколкократните предупреждения на полицейските служители. Деянията са извършени от подсъдимите при пряк умисъл,  същите са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си, предвиждали са настъпването на обществено опасните последици и са желаели престъпния резултат, изразяващ се в съвместно причиняване на телесни увреди, пише още в обвинителния акт, изготвен от Районна прокуратура-Пловдив.

След  нанесените телесни повреди на двама униформени служители на Областна дирекция на МВР-Пловдив към мястото на екшъна в Столипиново незабавно били насочени допълнителни полицейски екипи за осигуряване на обществения ред. След инцидента двамата цигани – син и баща, се укривали 4 дни от полицията, преди да решат сами да се предадат в Шесто РУ на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право