Двама бивши кметове на Перник с обвинение за престъпления по служба

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност И. Иванов и И. Никифорова за извършено престъпление по служба, в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282 ал.2 от НК. Това съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Действията на спецпрокуратурата, Комисията за противодействие на корупцията и МВР са във връзка с разследване по досъдебно производство, образувано през декември 2014 г., касаещо  сключени неизгодни сделки. Това каза на пресконференция пред сградата на ОДМВР – Перник ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Той уточни, че проверките обхващат периода 1 януари 2012 г. – 31 декември 2016 г. и са свързани с дейността на длъжностни лица от община Перник. Инспектира се дейността на временно изпълняващ длъжността кмет и бивш кмет на Перник. Сметоизвозването в града се контролира от бизнесмен или бизнесмени с широкспектърна дейност. Управители са различни подставени лица и чрез тези фирми през годините постоянно е източвана община Перник.

getimage

„Разработката е много добра. Ще се връщаме и назад и всички които са злоупотребили ще получат заслужени наказания“, заяви Антон Славчев, директор на дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ.

На И. Никифорова е повдигнато обвинение за това, че за времето от 08.09.2014 г. до 09.09.2014 г. в гр. Перник, в качеството си на временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник е превишила правата си по ЗМСМА и Закона за защита при бедствия, като без да е възникнало бедствие на територия на община Перник по смисъла на чл. 2 от ЗЗБ, свикала кризисния щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия на община Перник за 2014 г. и издала заповед, с която възложила на търговско дружество, със специализирани сметосъбиращи машини, контейнеровози, работници и друга специализирана техника да извърши почистване на битови отпадъци в Община Перник – райони по допълнителни указания и със срок на сметоизвозване до преодоляване на кризисната ситуация. Това Никифорова извършила с цел да набави за същото търговско дружество имотна облага, въпреки наличието на действащ договор № 18 от 26.09.2005 г. със същия предмет с друго дружество.

И. Иванов е обвинен в това, че на 22.12.2014 г., в гр. Перник, като кмет на община Перник, не изпълнил служебните си задължения и без да е възникнало бедствие по смисъла на чл. 2 от ЗЗБ на територия на община Перник , извършил плащания с три платежни нареждания от дата 22.12.2014 г. в полза на търговското дружество, на което Никифорова възложила дейности  за суми съответно: 430 010 лв.; 370 020лв. и 458 230лв., и от това са настъпили значителни вредни последици за бюджета на община Перник – сума в размер на 1 258 260,00 /един милион двеста петдесет и осем хиляди двеста и шестдесет/ лева.

На И. Никифорова е определена мярка за неотклонение Парична гаранция в размер на 30 000 лв.

На И. Иванов а е определена мярка за неотклонение Парична гаранция в размер на 150 000 лв.

Разследването продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право