Двама души са задържани след свадата между ромски фамилии в столичния квартал "Христо Ботев"

Двама души са задържани след свада между две ромски фамилии в столичния кв. „Христо Ботев“. Това каза пред журналисти директорът на СДВР - ст. комисар Ивайло Иванов във връзка с акция в квартала.

„В 14.00 часа сме получили сигнал за спречкване между две враждуващи фамилии. Незабавно, след като получихме сигнала, разпоредих да бъдат изпратени служители на отдел „Специализирани полицейски сили“, към СДВР с цел да не допуснем ескалация на напрежението. Има задържани две лице. Спречкването е станало на улицата, няма конкретен повод, хулигански подбуди на този етап“, обясни Иванов.

"Полицията ще остане на мястото колкото е нужно и няма да допусне разрастване на конфликта и пренасянето му в други части на столицата", допълни Иванов.

„Няма да допуснем никаква ескалация на напрежението. В момента има доста засилено полицейско присъствие. Ще направим всичко възможно конфликтът да бъде потушен и отговорните да понесат своите последствия“, заяви ст. комисар Иванов.

„Образувано е веднага досъдебно производство. Извършват се процесуално-следствени действия под надзора на Прокуратурата“, добави той.

„Ако съберем информация за други лица, те също ще бъдат задържани“, каза още директорът на СДВР.

Иванов допълни и, че членовете на двете фамилии са с множество криминални регистрации.

„Нямаме към този момент сигнали за конфликти между тези две фамилии. С какво се занимават се изяснява, от двете страни има множество криминални регистрации“, обясни той. Ст. комисар Иванов допълни, че двамата задържани имат „почти цялата гама“ от Наказателния кодекс.

„Останалите участници в спречкването имат също регистрации за най-различни престъпления, те към момента се водят потърпевши. Задържаните са с 24-часова полицейска заповед. Всички действия са под надзора на Районна прокуратура. Един от участниците е лежал в затвора, има осъдителни присъди. Не са света вода ненапита“, коментира директорът на СДВР и поясни, че няма данни в конфликта да е използвано огнестрелно оръжие, каквито сигнали са били постъпили.

Коментари

Задължително поле