Двама китайски учители бяха отвлечени в Пакистан

Въоръжени мъже отвлякоха двама китайски учители в пакистанския град Куета, съобщава "Ройтерс".

Началникът на полицията в Куета Раза Джема коментира, че учителите са били похитени, като са се прибирали от центъра на града под заплаха да бъдат разстреляни. При нападението е пострадал техният охранител, допълни той.

Към момента никой не е поел отговорност за отвличането, но предишни инциденти от подобен характер са били приписвани на ислямистки групировки с цел получаване на откуп, коментира "Ройтерс".

Случилото се е породило притеснения от страна на китайското правителство по повод на мащабните планове за инвестиция, които Китай има в Пакистан, а именно икономическият коридор Китай-Пакистан на стойност 57 милиарда долара, който ще свържи Западен Китай с пакистанския излаз на Арабско море.

Китайският посланик в Пакистан е помолил за повишаване на сигурността в провинция Белуджистан, имайки предвид, че китайската дейност по развитие на гореспоменатия проект се извършва главно в този район.

В резултат на тази китайска инвестиция много пакистанци са започнали усилено да изучават китайски - факт, който обяснява причината учителите да са в Пакистан. Все още не е ясно обаче дали похитените са били на територията на страната по заръка на китайското правителство или по свое собствено усмотрение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия