Двама кредитори искат фалит на "Евроманган"

Работници настояват за прекратяване на концесията на неработещата мина

Двама кредитори са внесли в Добричкия окръжен съд молби за откриване на производство по несъстоятелност на "Евроманган" ЕАД. Дружеството е концесионер на едно от четирите най-големи в Европа находища на манган в балчишкото с. Църква. Мината обаче е затворена, част от работниците са съкратени, а другите не са получавали заплати от 7 месеца.

Заради неизплатените възнаграждения иск в съда е подала Главната инспекция по труда. Втората молба е от "Енерго Про Продажби" за непогасени сметки от близо 65 000 лв. Заседанията са насрочени съответно за 22 февруари и 19 март, съобщиха от съда. Оттам са назначили съдебно-счетоводни експертизи, които трябва да изяснят има ли проверяваното дружество финансови затруднения и дали те са временни, трайни или необратими.

Междувременно миньори от рудника настояха Министерството на енергетиката да прекрати концесията на "Евроманган", чийто управител - британецът Дейвид Уелингс, бе осъден на 5000 лв. глоба, защото не е поискал от съда откриване на процедура по несъстоятелност в 30-дневен срок след спиране на плащанията.

На среща с омбудсмана Мая Манолова миньорите получиха от нея уверение, че ще им съдейства.

Коментари

Задължително поле