Двама отиват на съд за смъртта на дете в хотелски басейн

Трагедията със Сара Ернст се случи преди 10 години

Двама души отиват на съд за фатален инцидент в хотелски басейн на Златни пясъци, отнел живота на 13-годишно момиче от Германия преди близо 10 г., съобщиха от Варненската окръжна прокуратура. 

На 11 юли 2011 г. Сара Ернст бе засмукана от подовия сифон на басейна в хотел "Берлин", където почивала с баща си Гюнтер. В жаркия ден влязла да се разхлади, но помпата била включена, липсвала предпазна решетка на сифона и огромното налягане приковало Сара на дъното. Руска туристка видяла инцидента и викнала за помощ. Спасителят се опитал да извади девойчето, но не успял, докато не изключили помпата. Пострадалото момиче било откарано в болница в кома. Въпреки усилията на медиците починало същата вечер. Съдебно-медицинската експертиза установила, че смъртта на Сара е причинена от удавяне и последвала остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка и спиране на сърдечната дейност.

Разследването се проточи 7 години. При него стана ясно, че басейнът е работел нелегално, тъй като не е бил официално открит за сезона от междуведомствена комисия. Първоначално прокуратурата повдигна обвинения за фаталния инцидент на четирима души - спасителят, проектантът, ръководителят на отдел на упълномощен представител на дружеството - изпълнител на комплексното строителство в частта "Басейни" на хотела и строителният надзорник. Делата срещу първите двама бяха прекратени, тъй като проектантът почина, а давността на престъплението, в което бе обвинен спасителят изтече. 

След два фалстарта на делото, сега прокуратурата внесе обвинителен акт срещу строителя и надзорника. Двамата ще отговарят за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност. За деянието законът предвижда наказание от 1 до 6 г. лишаване от свобода.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони