Двама откраднали 6,5 килограма злато за 322 000 лв.

Бургаската полиция е заловила двама крадци, обрали четири търговски обекта. Три от тях са магазини и една заложна къща, от която са плячкосали близо 6 килограма и половина злато. Това съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев на брифинг пред журналисти. Крадците са от тежкия криминален контингент, каза старши комисар Калоян Калоянов, шеф на ОД на МВР.

Двамата крадци са съответно осъждан и реабилитиран. Кражбите са извършили в Бургас и Айтос за периода от май 2017- та година до юни 2018- та година.

Схемата им на действие била следната: разбивали стените на търговските обекти и заглушавали СОТ-а, после отваряли касите.

Използван е специфичен режещ инструмент с газ пропан бутан и кислород, за да се разбият касите. Откраднатото злато е на стойност 322 000 лева, от магазините са крали цигари и алкохол, уточниха от държавното обвинение.

Заглушители за СОТ се продават свободно на цени от 10 до 100 лева- нещо, което трябва да се забрани, коментираха магистратите.

Наблюдаващият прокурор Мануел Манев обясни, че винаги е имало предварително обследване и проучване на обектите. "Проучвали са се маршрути и са се правили удари в точното време", каза прокурорът. Двамата крадци са арестувани, те са на по 40 години. Задържането им стана рано сутринта във вторник, когато градът осъмна блокиран от полиция, завардени бяха даже изходите му, с цел търсените престъпници да не избягат. Ще се проверява дали са участвали и в други обири, включително и в чужбина.

Коментари

Задължително поле