Двама пловдивски ученици спечелиха стипендии за космически лагер в Измир

Двама пловдивски ученици спечелиха стипендии за космически лагер в Измир

 

Община Пловдив и Центърът за творческо обучение обявиха днес победителите от извънредния конкурс за участие в международния космически лагер „Space Camp Turkey“ в турския град Измир. Това са двама ученици от града под тепетата – 12-годишният Димитър Петков Димитров от OУ „Димитър Талев“ и 14-годишната Жана Живкова Дамянова от Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов“. Двамата печелят по една пълна стипендия „Пловдив“ за една седмица през месец август 2017 г. в лагера, създаден от НАСА. Двамата победители бяха избрани сред общо 30 участници, изпратили есета за извънредния Space Camp конкурс, обявен по инициатива на общинското ръководство за деца от района на Пловдив. Конкурсът се проведе извън редовната годишна програма за набиране на участници, в рамките на новосформираното сътрудничество между Община Пловдив и Център за творческо обучение в областта на образованието и иновациите в училище. Всички отзовали се кандидати показаха отлична изразителност и голямо въображение.

„Space Camp Turkey“ e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 г. в Измир по модел на NASA. Лятната програма на „Space Camp Turkey“ развива познанията на децата по астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години. Център за творческо обучение провежда редица дейности, свързани с ученето през целия живот и активно работи в сферата на формалното и неформално образование. Мисия на Център за творческо обучение е подобряване на образователна среда в България чрез развиване на ключови компетенции, разкриване потенциала, както на учащи, така и на обучители-специалисти, и отглеждане на конкурентноспособни кадри, успешни в професионалната и в социалната сфера на своя живот. Освен това Центърът работи активно и върху въвеждането на цялостен подход в общото образование, който разглежда физическите, умствените и социалните аспекти на цялостната личност на ученика.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.