Двама премиери ли има България днес?

От петък служебен кабинет поема властта
Депутати питаха двама премиери ли имаме

С двама премиери ли е България днес? Този въпрос бе най-обсъждан в кулоарите на парламента в сряда сутринта от депутати с юридическо образование. Повод за споровете бе следното съобщение, качено на сайта на президентството в 19,31 ч на 24 януари: “Със свой указ президентът Румен Радев разпуска 43-тото Народно събрание на 27 януари 2017 г. Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март т.г. С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.”

Самият указ не бе качен. В съобщението не бе посочено от коя дата е назначен Герджиков за служебен премиер. Обичайна досегашна практика и на Петър Стоянов, и на Росен Плевнелиев бе указите за назначаване на служебни правителства да се качват на сайта. Никога досега не бе обявявано и само името на служебния министър.

“В член 99, ал. 5 на конституцията ясно е казано, че президентът назначава служебно правителство. Там не пише, че назначава служебен премиер. В чл. 102, ал. 3, т. 1 е посочено, че не подлежат на приподписване указите, с които президентът назначава служебно правителство”, коментира пред “Труд” професорът по конституционно право Пламен Киров. Той бе категоричен, че указите влизат в сила от момента на подписването им, ако в тях изрично не е посочено друго – т.е. че ще влязат в сила от определена дата. В съобщението на сайта на президентството от 24 януари такова уточнение липсваше. Това означава, че, Огнян Герджиков е служебен премиер още от вторник вечерта. В сряда обаче Бойко Борисов води заседание на МС в качеството си на премиер в оставка.

Според доктора по конституционно право Борислав Цеков Огнян Герджиков след подписване на указа от президента за назначаването “само номинално е служебен премиер”. Такъв ще стане след встъпване в длъжност, обясни Цеков.

Според друг експерт по конституционно право – проф. Георги Близнашки, указите влизали в сила след обнародване в “Държавен вестник”. Това не е съвсем вярно, тъй като президентски укази за опрощаване на дългове, за помилване не сме виждали публикувани.

В крайна сметка след 16 ч в сряда кашата с указите започна да се избистря. В 16,24 от пресслужбата на “Дондуков” 2 съобщиха, че “със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство”. Пуснат бе и списъкът на служебните министри. От президентството увериха “Труд”, че става въпрос за един указ, с който е назначено цялото служебно правителство. На журналистите обаче във вторник не били съобщени имената на министрите. Самият указ обаче не бе качен на сайта на президентството.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. СМРАД се побъркахте – То си пише бе от 27 януари 2017 г.
    А Бобко от 2 месеца е окупирал поста.

  2. Проблемът е че рапона след 2 месеца пак ще е премиер и ще изтегли нови 20млрд. за да ремонтира новите магистрали.

  3. Указите се публикуват в ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК. Публикация, или липса на публикация в който и да е сайт е ПРАВНО НИЩО. Щом няма публикация в държавен вестник НЯМА И УКАЗ. Указ ще има в момента, в който се появи публикация в държавен вестник. Публикация ще има, спокойно. Никой не е длъжен да съобщава публична информация на така наречените журналисти-те следва да се информират по каналния ред-като излезе публикацията.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.