Двама руснаци за задържани в Албания по подозрения в шпионаж

Двама граждани на Руската федерация са били задържани в Албания по подозрение за шпионаж. Във връзка със случилото се посолството на Москва в Тирана е изпратило искане за обяснение до албанското външно министерство, но не е получило отговор. Това съобщи говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

„Започна информационна кампания за образуването на наказателни дела от местната прокуратура срещу двама руски граждани, за които се твърди, че са заподозрени в шпионаж в навечерието и по време на неотдавнашните учения на НАТО. Официалните структури на Албания не коментираха информацията. Изпратихме запитване до албанското външно министерство, на което все още няма отговор“, обясни Захарова.

Според Захарова руските дипломати в Тирана подчертаха необходимостта от стриктно спазване на международните и консулските норми в Албания, след като руски гражданин подаде жалба за некоректно отношение.

„Един от руските граждани преди това подаде жалба до руското министерство на външните работи за продължителното задържане и изключително некоректното отношение към него при преминаване на албанската граница при посещение в страната с туристическа цел. В тази връзка нашите дипломати изпратиха демарш в Тирана с акцент върху необходимостта от стриктно спазване в такива случаи на приложимите международни норми, включително правата на човека и консулските норми“, допълни руският дипломат

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа