Двама с обвинения за измама със средства от еврофондове и пране на пари

Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинения на двама души за измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари, съобщават от държавното обвинение.

След проведена на 14.01.2019 г., по образувано от Окръжна прокуратура – Пловдив досъдебно производство, операция на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив, при която на територията на гр. Пловдив, гр. Сливен и гр. Свиленград бяха извършени претърсвания и изземвания, бяха установени и задържани 50-годишен мъж и 45-годишна жена от гр. Пловдив.

Спрямо всеки един от тях са повдигнати обвинения за това, че:

1. В периода от 12.10.2017 г. до м. януари 2019 г., при условията на продължавано престъпление, в гр. Пловдив, гр. Раковски, обл. Пловдив, гр. Велинград, обл. Пазарджик, гр. Котел, обл. Сливен, гр. Харманли и гр. Свиленград, обл. Хасково, в съучастие като извършители, са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в горните градове и Агенцията по заетостта - гр.София, за да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, на стойност 696 837.32 лева, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти – престъпление по чл.248а, ал.5, във вр. ал.2, във вр. ал.1, във вр. чл.26, ал.1, във вр. чл.20, ал.2, във вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

2. В периода от 12.10.2017 г. до м. януари 2019 г., в гр. Пловдив, гр. Раковски, обл. Пловдив, гр. Велинград, обл. Пазарджик, гр. Котел, обл. Сливен, гр. Харманли и гр. Свиленград, обл. Хасково, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като извършители, са извършили повече от два пъти финансови операции с имущество - пари в общ размер на 93 905.55 лева, като са ги изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти, за което са знаели че е придобито чрез тежко умишлено престъпление /описаното по-горе/, като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл.253 ал.5, във вр.ал.4 ,вр. с ал. 3 т.2, във вр.ал.1, във вр.чл.26 ал.1,вр. с чл. 20, ал. 2 вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

В резултат на предприетите действия по разследването е било предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева.

Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

По-тежкото измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Разследването по случая продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право