На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Два влака се сблъскаха челно в Испания Четири пъти досега е била прокламирана „Каталунска република“ и все без успех

Време е заспалите европейски политици да се събудят

Каталуня обяви независимост, а испанското правителство задейства с член 155 т. нар. „ядрена опция“. Каталунската епидемия трябва да се спре. Време е Европейският съюз да излезе с нещо повече от просто загрижени думи.

Два влака в Испания са се засилили един срещу други като че никой не може да ги спре. Този образ на твърдоглавието и ожесточението, който както Мадрид, така и Барселона наложиха за кризата в Каталуня, беше използван доволно често в медиите през изтеклите седмици. Сега влаковете се сблъскаха с пълна сила. Каталуня обяви независимост, а испанският сенат задейства прословутия член 155, който означава обезвластяване на каталунското правителство и отнемане на автономните му права.

Забележителен ден в историята

Това несъмнено е забележителен ден в историята на Испания, или ако трябва да го формулираме по-неутрално – ден на дълбокото разделение. Четири пъти в историята на този регион е прокламирана „Каталунска република“, респ. „Каталунска държава“. За пръв път през 17-и век, след това по време на първата испанска република през 1873 г., а след това два пъти по време на Втората испанска република, в навечерието на Испанската гражданска война през 1931 – 1934 г. Във всички тези случаи става дума обаче не за цялостна декларация за независимост, а само за прокламация на самостоятелната каталунска държава в рамките на федерална Испания. Почти всички тези „независимости“ на Каталуня траят не повече от няколко дни.

Политиката на Рахой

Толкова по-неразбираема изглежда на пръв поглед декларацията за независимост на Каталуня, за която човек неизбежно се пита как е възможно да се стигне до нея. Защо тъкмо сега, през 2017 година, в рамките на демократичната правова държава Испания, която гарантира обхватни автономни права и осигурява на каталунците, включени заедно с Испания в рамките на ЕС, живот в благосъстояние и мир?

За да отговорим на този въпрос, е необходимо да хвърлим поглед не само към Испания. Начинът, по който управляващата в Мадрид консервативна партия, водена от Мариано Рахой, се опита – без каквито и да било емпатия и дипломатична чувствителност, затова пък единствено с беззаветна вярност към правилата – да овладее тази уникална за Испания криза, е свидетелство за безпримерна липса на въображение. Рахой не е дорасъл до своя пост и най-малкото от 2010 г., когато испанският Конституционен съд отхвърли актуализирания автономен статут от 2006-а, допринася значително за изострянето на кризата.

Средиземноморска Северна Ирландия?

Визирайки референдума в Шотландия, каталунският политик Луис Рабел отправи наскоро следното предупреждение: „Да не стане така, че да заспим с мечтата за Шотландия, но да се събудим в Северна Ирландия“. В следващите дни ще си проличи дали популистките пропагандатори на едностранчивата и незаконна независимост на Каталуня ще превърнат страната в една средиземноморска Северна Ирландия.

Поне сега дори и най-заспалите европейски политици трябва да забележат, че тук вече не става дума само за испански проблем. Един нов вид „испански грип“ под формата на унилатерални декларации за независимост може да обхване и други страни от Европейския съюз. Съюзът не бива постоянно да се снишава, както в случая с Шотландия, а сега и с Каталуня. Той най-после трябва да си набави „аптечка за бърза помощ“, с която конструктивно да допринесе за решаването на проблеми, които – както сега в случая с Испания – изцяло надхвърлят възможностите на централното правителство.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Хайде пишете по-нормални заглавия. Имам близък в Испания и изтръпнах само като го прочетох. Може ли такива неща. Позор за вас.

  2. Не можахте ли да разберете, че Европа е създадена от богатите и само ЗА БОГАТИТЕ. Останалите трябва да им пълнят джобовете. Жалка е наивността на българския народ, който не си дава сметка, че никога няма да му се позволи да забогатее. Напротив – ще трябва да мизерствува, защото неговата мизерия ще трябва да храни банковите сметки на европейските олигарси. Ето каква е причината за проблемите в Испания. Това са социални проблеми. Никога няма да има социална равноправна Европа. Европейският съюз е пред пълна разруха. Богатите го създадоха и богатите ще го разрушат, ако видят, че социалните движения се развихрят все повече. Мили български братя и сестри, осъзнайте се! Престанете да вярвате и се надявате за по-добър живот. Защото докато проспивате бъдещето си, някой друг ще решава вместо вас. Един голям поет е казал: „Само мъртвите риби се оставят да ги влачи течението.“ Събудете се мили братя и сестри! Събудете се!

    1. Кондомов, защо Европа да е създадена ЗА богатите? Европа, драги е създадена ОТ богатите. Ако искаме и ние да забогатеем, просто трябва да следваме модела. Инсинуациите ти, обаче ни насочват 30 години в ляво и 50 назад. При матушката Расия, където 19 от всеки 20 жилища са с тапети и телевизорите са с кинескоп, а само 5% от жилищата са частни. Ако не знаеш, у нас над 85% от жилищата са частана собственост, драги. Вярно е, че имаме платена журналистика, но пък за разлика от Русия, несъгласните със системата не ги разстрелват, като пилци. Вярно е, че има корупция, но пък СПИН-ът е в пъти по-малко разпространен. Вярно е, че има ровещи по кофите, но пък средното образование, дори за възрастни е абсолютно безплатно и гарантира работа, защото ръстът на безработица е около 8%, а в столицата под 5!
      И престани с призивите – а ла накрак о парии….. Парии в България няма. А и младите вече не вярват така сляпо, както ние на времето…

  3. Днес всеки има право да управлява съдбата си..А това че са разпръснати като пилци, блгарите , не е от вчера…Комунизмът им отне поминъка в миналото

  4. Другарю Кондов, не се безпокойте: никой няма илюзии. Младите разчитат на Терминал 2, а старите всяка година на получените 10-15 лева към пенсиите. И едните и другите са напълно наясно: Родината има алтернатива.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.