Два военни кораба на НАТО пристигат за учение в Черно море

Два военни кораба са на рутинно неофициално посещение във Варна, съобщиха от пресслужбата на Военноморските сили. Корабът "Сейнт Джонс” с командир капитан II ранг Шелдън Джилс от състава на Кралските Канадски ВМС и испанският кораб „Алмиранте Хуан де Борбон” с командир капитан II ранг Хесус Пеня ще останат във Варна до 13 февруари. Двата кораба са от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО. Командир на групата кораби е капитан I ранг Рубен Родригез Пеня.

В понеделник -на 13 февруари, ще се проведе съвместно учение PASSEX с участието на канадската фрегата "Сейнт Джонс”, испанската фрегата „Алмиранте Хуан де Борбон”, румънската фрегата REGELE FERDINAND, корвета "Решителни” от българските ВМС с командир капитан IIІ ранг Трифон Метишев, вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка” и група от Морския специален разузнавателен отряд.

По време на учението ще бъдат отработени елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, учение по отразяване на асиметрични атаки на надводен противник, противоподводно учение, трансфер на товари от хеликоптер по вертикален способ.

Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.

Коментари

Задължително поле