Два дни в клас, три дни на работа. Учениците ще получават 90% от минималната заплата

100 професионални паралелки в гимназиите ще получат между 100 и 200 хиляди лева по проекта

Български вариант на дуално обучение ще започне догодина в сто паралелки в професионалните гимназии и общообразователните училища. Проектът цели да обучава учениците чрез работа в реална среда.

Предвижда се в ХI и в ХII клас гимназистите да влизат в клас два дни в седмицата, а през останалите три да работят срещу заплащане. При десетокласниците практиката ще бъде два дни в седмицата. За всяка от участващите паралелки ще бъде отпуснато финансиране от 100 000 до 200 000 лева по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. За работата учениците ще получават заплащане, равно на 90% от минималната работна заплата, или 414 лева, обясниха от МОН за “Труд”.

Подборът на паралелките ще бъде направен чрез кандидатстване със собствени проекти за дуално обучение, които трябва да отговарят на определени изисквания.

Кандидатстването ще започне в началото на 2017 г., а дуалното обучение се очаква да стартира през следващата учебна година.

В момента в няколко училища в страната експериментално се прилага дуално обучение по швейцарския модел “Домино” и по германски модел. В новите сто паралелки по проекта за първи път ще се приложи български модел, който заимства практики, които са приложими у нас от различни системи, посочиха от МОН.

“През 2017 г. ще се даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след VII, и след VIII клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения”, заяви образователният министър Меглена Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование