Десислава Атанасова: Коалицията не е застрашена, защото оставката на вицепремиера Валери Симеонов беше личен акт

Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Два дни в клас, три дни на работа. Учениците ще получават 90% от минималната заплата

Дуалното обучение има за цел обучение по професия в реална работна среда срещу заплащане.

100 професионални паралелки в гимназиите ще получат между 100 и 200 хиляди лева по проекта

Български вариант на дуално обучение ще започне догодина в сто паралелки в професионалните гимназии и общообразователните училища. Проектът цели да обучава учениците чрез работа в реална среда.

Предвижда се в ХI и в ХII клас гимназистите да влизат в клас два дни в седмицата, а през останалите три да работят срещу заплащане. При десетокласниците практиката ще бъде два дни в седмицата. За всяка от участващите паралелки ще бъде отпуснато финансиране от 100 000 до 200 000 лева по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. За работата учениците ще получават заплащане, равно на 90% от минималната работна заплата, или 414 лева, обясниха от МОН за “Труд”.

Подборът на паралелките ще бъде направен чрез кандидатстване със собствени проекти за дуално обучение, които трябва да отговарят на определени изисквания.

Кандидатстването ще започне в началото на 2017 г., а дуалното обучение се очаква да стартира през следващата учебна година.

В момента в няколко училища в страната експериментално се прилага дуално обучение по швейцарския модел “Домино” и по германски модел. В новите сто паралелки по проекта за първи път ще се приложи български модел, който заимства практики, които са приложими у нас от различни системи, посочиха от МОН.

“През 2017 г. ще се даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след VII, и след VIII клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения”, заяви образователният министър Меглена Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Браво.Страхотна реформа. Точно така се обучават безмълвни оператори на машини и съоръжения за задния двор на Европа. А качествени и мислещи няма да стигат. Защото мислещите могат да съборят статуквото и да променят системата – основната цел на образователната реформа още от 90-те е да няма мислещи. Прост народ се управлява по-лесно. И това вече дава резултат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.