Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха дъщеричката си Чикаго

Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, казват учени

Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с „пратка” от 76 000 лв.

11 загинали и 46 ранени при катастрофа с автобус в Турция

47-годишен пътник загина при катастрофа в Търговищко

Търговец завъртя наркооранжерия в къща

Китай обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на страната

Два доклада – една цел Кой от двамата министри на отбраната е прав – Стефан Янев или Красимир Каракачанов? Като че ли и двамата!

На 4 май т. г., приемайки длъжността Красимир Каракачанов получи от служебния военен министър икона „Св. Георги Победоносец“ и Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2016 г. Снимка: МО

Когато нещата не вървят по законно установения график, всичко се струпва на края на годината

Eдин закъснял доклад ще занимава през есенната сесия народните представители. Четири месеца преди да изтече годината, те ще трябва да се запознават със състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата. И, забележете, да гласуват препоръки за тази, т.е. за отиващата си, година. Сроковете, според закона, отдавна минаха. Въпреки политическите промени Доклад за състоянието на отбраната и Въръжените сили за 2016 г. имаше сравнително навреме, още през април. Но българите, по принцип не си вярваме един на друг, а за политиците това е още по-сигурно, което накара Красимир Каракачанов да се усъмни в преценките на колегата си от служебния кабинет ген. Стефан Янев и да върне доклада за преработка на същия този експертен състав, който два месеца преди това го беше писал.

Така за няколко месеца Министерството на отбраната писа два доклада с една цел – отразяване текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през изтеклата година. Вицепремиерът и министър на отбраната Каракачанов се запъна на формулировката, че „българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си“. Четири месеца по-късно правителството реши и записа, че „българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си“. Какво ли означава това? Кой е правият – Стефан Янев или Красимир Каракачанов? Като че ли и двамата. Първият говори за частично изпълнение на задачите, а вторият допълва извода си с фразата „някои задачи се изпълняват с ограничения“. Може на пръв поглед да има разлика, но мотивите им са абсолютно едни и същи, а именно, че изпълнението на задачите „продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника“.

Не можем да очакваме болният да оздравее, ако скъсаме диагнозата, беше казал президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев по повод на оттеглянето на първия доклад. Бих добавил, и ако не виждаме или пренебрегваме причините за болестта. В случая двамата министри не го правят. Констатациите им за Въоръжените сили са едни и същи: малък бюджет, малък състав, стара техника. Политическите фрази може да са различни, но действителността е една. Едва когато Бюджет 2018 даде достатъчно средства на армията, за да се задъхва от кандидати за войници, сержанти и офицери и да стартират на практика, а не на теория в бъдеще време, инвестиционните проекти, оптимизмът на министър Каракачанов, който лъха от новата формулиравка за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, може да бъде оправдан. Тогава следващият доклад ще поражда по-малко въпроси. Това е постижимо. То е в неговите ръце. Иначе ще си стоим на 20 процента недостиг на личен състав, както при Николай Ненчев и Стефан Янев, така и при Красимир Каракачанов.

По-скоро третият кабинет на Бойко Борисов се стресна от категоричните заявки, които даваше служебното правителство на Огнян Герджиков. Ако 44-ото Народно събрание беше приело първия доклад, трябваше да се ангажира с незабавно увеличаване на бюджета за отбрана до 2 процента от БВП. И с много по-бързи мерки, при диагнозата от април, разбира се, за оздравяване на Въоръжените сили. Това не се случи. В края на лятото и началото на есента виждаме, че сегашното ръководство на МО е по-спокойно и по-отстъпчиво. Най-вероятно и законодателите ще легнат на извода, че Въоръжените сили си изпълняват задачите, без да прочетат допълнението, което, в интерес на истината, съвсем не е успокояващо. Ако се реализира тази хипотеза, бюджетът за отбрана едва ли ще нарасне кой знае с колко през следващата година.

Междувременно в края на лятната ваканция се появи и трети доклад, този за състоянието на националната сигурност и то пак за 2016 г. Само след месец трябва да се появи и четвърти, от който да ни стане ясно дали е нарушена процедурата по избора на многофункционален боен самолет от времето, когато министър на отбраната беше Аню Ангелов, през управлението на Ангел Найденов, Тодор Тагарев, Николай Ненчев до Стефан Янев. По него работи временна парламентарна комисия, която вече нае независим експерт за оценка на прилаганата през този период методика. По същото това време чакаме пети доклад, с чието гласуване депутатите ще трябва да дадат старт на проекта за придобиване на бойни машини на пехотата и да одобрят предлаганото разсрочено плащане на самолетите и корабите, за да започне министър Каракачанов преговорите. Ако не друго, преливаме от доклади.

Когато нещата не вървят по законно установения график, всичко се струпва на края на годината. Освен споменатите четири доклада, на депутатите, ще се наложи да обсъдят и гласуват нова или променена Стратегия за национална сигурност и бюджет за отбраната. Доста работа за малко време. Да видим кой ще бъде потърпевшият. През последните години е един и същ. Познайте кой!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.