Два италиански региона провеждат референдум за по-голяма финансова автономия от Рим

Гражданите в северните италиански региони Ломбардия и Венето провеждат днес референдум, чрез които се надяват да получат по-широки автономни правомощия от централното правителство в Рим. Гласуването започва в 7 часа и ще приключи в 23 часа местно време.

Според наблюдателите, като консултативно, допитването има само политическо значение, защото се провежда в две области, в които управлява Северната лига. Поискаха го регионалните им управители - Роберто Марони за Ломбардия и Лука Дзая за Венето, информира БНР.

Допитването е под надслов за „Автономия”, но в действителност засяга данъчните въпроси и използване разликата от данъчните приходи за социално развитие.

Въпросът е формулиран по-ясно в Ломбардия, че референдумът е в рамките на националното единство за получаване на допълнителни автономни форми за управление на ресурсите. При успех на отговора „да”, не означава, че тези две области ще се отделят или ще получат специален статут, както съобразно Конституцията са Сардиния, Южен Тирол, Вал Даоста, Фриули и Сицилия.

В Ломбардия гласуването е електронно и това е първият в Италия вот по този начин. За целта са закупени 24 000 таблета, като общата стойност на събитието струва 50 милиона евро срещу 14 милиона евро във Венето, където вотът е традиционен. Там е нужен кворум от 50%, а в Ломбардия няма такова изискване. Проучване сочи, че ще гласуват не повече от 26% от имащите право на глас

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа