Два кораба на НАТО влязоха в пристанището на Одеса

Снимка: Twitter

Алиансът подготвя военно учение в Черно море

Два кораба на НАТО – фрегати от кралските военноморски сили на Канада и ВМС на Испания влязоха в пристанището на украинския град Одеса, съобщи в понеделник мениджърът по връзките с обществеността на Одеското пристанище Евгений Прокопец, предава ТАСС.

„Канадският кораб пристигна в 08:00, а преди 20 минути испански военен кораб хвърли котва в морската гара“, цитира думите му агенция УНН. При това Прокопец уточни, че става дума за фрегата от кралските ВМС на Канада Toronto и фрегатата Santa Maria от ВМС на Испания.

По-рано от посолството на Канада в Киев съобщиха, че два кораба на НАТО ще пристигнат в Одеса на 1 април след изпълнението на задачи за патрулиране в Черно море. Капитаните на корабите, както отбелязват от дипломатическото ведомство, ще се срещнат с украински моряци, както и с представители на градските власти. За жителите на Одеса ще бъде организирано посещение на фрегатите.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът ще проведе учение в Черно Море съвсем скоро.

„Днес кораби от военноморската група на НАТО се намират в Украйна и Грузия. Те ще участват в ученията „Морски щит“ с участието на украински и грузински кораби“, каза той.

Той също така напомни, че от 2018 г. НАТО е увеличил с почти 50% продължителността на своето военно присъствие в Черно море.

На 29 март кораби на Втора постоянна военноморска група на алианса навлязоха в Черно море. Тази мисия е планирана отдавна и не е свързана с изборите в Украйна, които се състояха вчера. Главната цел на групата е провеждането на маневрите „Морски щит 2019“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа