Два наши университета в световна класация

ТУ-София влиза за пръв път в класацията.

Рейтинг според Times Higher Education (THE) за 2022 г.

Оксфордският е на първо място

Две от 52-те акредитирани висши училища в България намират място в световната класация на университетите на Times Higher Education (THE) за 2022 г. В нея влизат над 1600 висши училища от 99 държави.

Техническият университет в София дебютира в класацията, там е и Софийският университет. И двата са класирани след първите 1200. (категорията е "1201+") с 10.6–22.3 точки. Под черта, сред висшите училища, които не са включени с пореден номер, е Висшето училище по мениджмънт във Варна.

За сравнение Румъния е представена от 18 висши училища, първото от които - Букурещкият университет - е в групата на класираните между 501-ото и 600-ото място. От Гърция те са 13. Първи е Атинският университет Харокопио, №351-400. Сърбия има три, също като нас, но и трите са класирани и първият - Университетът в Крагуевац - е в групата между №401 и №500.

В Топ 10 продължават да доминират САЩ и Великобритания.

Първото място запазва Оксфордският университет във Великобритания. Второто и тази година делят американските Калифорнийски технологичен институт и Харвард. Четвъртото е за Станфордският университет, петото делят Кеймбридж и Масачузетският технологичен институт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование