Два протеста пред съда заради Национален парк "Пирин" (снимки)

Пет-шест "зелени" и десетки банскалии са пред сградата на ВАС, където е първото заседание по казуса

При два протеста пред сградата на Върховния административен съд се провежда първото заседание по жалбата на "зелените" срещу решението на Минситерския съвет от 28 декември за частично изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин".

Около пет-шест души от коалицията "За да остане природа в България" се събраха на мълчалив протест уж в защита на Пирин. Те обявиха тази проява още преди две седмици. Провокирани от това, десетки жители на Банско дойдоха до София, за да изкажат подкрепа за приетото от кабинета развитие на зимния туризъм в цялата страна. Според банскалии "зелените" за пореден път се опитват да окажат натиск над съда, както са се пробвали да правят и в предишни години.

Хората от Пиринския край припомниха, че след приемането на решението на МС, "еколозите" са започнали очерняща кампания, в която на преден план е била лъжата, че 48% от Националния парк ще бъдат застроени заради промяната в Плана за управление. В крайна сметка "зелените" си признаха, че модернизация на съоръжения за зимен спорт ще бъде позволена само в ски зоните Банско и Добринище, които заемат 2% от територията на НП "Пирин".

Въпреки очевидните лъжи, на които обществото не повярва, от "За да остане природа в България" подадоха жалба във ВАС, като първото заседание по нея протича в момента, а петимата "мълчаливи зелени" са отпред с плакати. На няколко метра от тях са банскалии, които настояват за обективно решение на казуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България