Два пъти повече фирми съкращават хора

Данни на Manpower за заетостта през третото тримесечие на годината.

Само 9% от компаниите ще наемат

Заетостта спада във всички сектори 

Най-слаб пазар на труда у нас от 2011 г. очакват работодателите 

Два пъти повече фирми у нас предвиждат да съкращават работници през следващите три месеца в сравнение с тези, които ще наемат персонал. Това показва последното обзорно изследване на Manpower за заетостта.

Проучването, проведено по време на извънредните обстоятелства на епидемията от COVID-19, разкрива, че 9% от работодателите у нас ще увеличат броя на служителите, 15% предвиждат да го намалят, a и 67% не очакват промяна в персонала.

Тази прогноза е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години.

Данните за пазара на труда във всички пет региона в страната са най-слабите от началото на изследването през 2011 г. Най-малко хора ще търсят в Бургас, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от -20%. Предвижда се умерен темп на наемане на служители в Русе и Варна с прогнози от -8%, докато прогнозите за Пловдив и София са съответно -4% и -2%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане отслабват във всички пет региона, като работодателите в Бургас отчитат рязък спад от 28%, а във Варна и Пловдив - от съответно 19 и 13 процентни пункта. Спрямо същия период на миналата година перспективите за наемане в София също намаляват с 11%, а в Пловдив и Русе - с 10 на сто.

Очаква се заетостта да спадне във всички седем индустриални сектора, включени в изследването. Само във “Финансови и бизнес услуги” и “Промишленост” предвиждат леко увеличение на броя на служителите. В останалите пет сектора обаче ще намалят персонала и най-вече фирмите от “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Други услуги”. В сравнение с предишното тримесечие значителен спад от 18% е отчетен в сектор “Строителство” и “Други услуги”.

През март

Уволненията у нас са били най-големи

6 страни със спад на заетостта

Стефан Кючуков

Съкращенията в България през март са били най-големи спрямо останалите страни от ЕС, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. У нас заетостта през първото тримесечие е намаляла с 1,3% спрямо същия период на миналата година, което е най-големият спад за държавите от ЕС. В повечето страни членки през първото тримесечие дори има ръст на заетостта, като средно за Общността увеличението е с 0,4%. Причината за това е, че у нас още на 13 март бяха въведени сериозни ограничения срещу разпространението на COVID-19, докато в повечето страни това беше направено по-късно.

Освен у нас, намаление на заетостта е отчетено и в Португалия (-0,5%), Словакия (-0,5%), Чехия (-0,4%), Унгария (-0,2%) и Швеция (-0,1%).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика