Преляха два язовира в Плевенско

Снимка: Архив

Селата Садовец и Ракита са в готовност за евакуация

Язовирите "Ракита I" и "Ракита II" в Плевенско са прелели през изминалата нощ, информира Канал 3.

Цяла нощ областният управител Мирослав Петров, заместник-директорът на ГД ПБЗН Асен Игнатов, директорите на ОД на МВР Красимир Начев и на РД на ПБЗН Станислав Атанасов са прекарали в с.Ракита, община Червен бряг и с. Садовец, община Долни Дъбник заради създалата се критична ситуация вследствие на обилните валежи през последното денонощие. На място са били и кметовете на двете села Нинчо Иванов и Иван Рангелов, съобщават от пресслужбата на областната администрация в Плевен.

"Язовир "Ракита I" е прелял през преливника и стената, която е започнала да се отмива под напора на водата. Прелял през преливника е и другия язовир "Ракита II" Соватски дол, като водата се е изляла в общо дере. В резултат на това са наводнени оранжерии, стопански дворове и мазета на къщи в селата Садовец и Ракита", каза областният управител Мирослав Петров.

Той обясни, че и двата язовира са общинска собственост и са били отдадени на концесия. Последно са проверявани от комисия, назначена от областния управител на 21 юни 2018 година. В комисията влизат представители на ГД "Надзор на язовирните системи и съоръжения", Държавна агенция метрология и технически надзор, БД "Дунавски район" – Плевен, РД на ПБЗН и Областна администрация.

След проверката е издадено предписание да се актуализира аварийния план въз основа на оценка на риска, съгласно чл.35 от Закона за защита при бедствия и да се довърши възстановяването на водния откос, въздушния откос на изхода за основния изпускател и енергогасителя след основния изпускател. Срокът за изпълнение на предписанието на комисията е 31 август 2018г.

Хората в двете села Садовец и Ракита са обходени и предупредени да бъдат в готовност за евакуация при усложняване на положението.

"Надявам се да не се стигне до там, но все пак днес имаме метеорологичните предупреждения жълт код , така че продължаваме да следим нещата с повишено внимание. Взети са мерки за овладяване на ситуацията. Наредени са чували с пясък, които да препятстват потока на водата. „През нощта обходихме и други големи язовири, за да се уверим, че няма опасност за хората", подчерта областният управител.

"Пожарникарски екипи са отводнявали няколко къщи в Искър. Наводнени домове и стопански постройки има и в село Беглеж. Имаме готовност за свикване на Областния щаб по бедствия и аварии принужда. Подготвям и заповед за готовност за въвеждане на плановете за действие при наводнение за общините Плевен, Долни Дъбник и Червен бряг“, каза още Мирослав Петров.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България