Две български филмови премиери за Трети март

В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Документалните филми „Плевенските руски мемориали: Печал и вдъхновение“ и „Малката Бяла столица на Руската империя“ на режисьора Степан Поляков ще бъдат показани на 2-и март от 18,30 ч. в Руския Културно-Информационен Център в София. Това се случва в навечерието на годишнината от Освобождението на България от Османско робство.

Двата документални филма не са излъчвани досега и ще изненадат дори руската публика.

За първи път българи и руснаци ще видят в детайли как България бе освободена през 1877-1878-а.

Плевенските руски мемориали: Вдъхновение и печал

Този филм е за една от най-епичните обсади в света – Руската над Плевен в Османската империя. Фокусът на филма към нея обаче е напълно необичаен. Тя вече е завършила. 30 000 воини от Руската армия са оставили костите си по бойните полета там. А техните офицери са давали дума, че ще загинат, но няма да се предадат. И още в първите години след Освобождението на България техните оцелели другари и българи започват да строят паметници на честта, благодарността и паметта. За около 30 години са вдигнати 160 бели и черни скръбни произведения на изкуството от камък.

Този филм е небесно-призрачно пътешествие из региона на Плевен, както никой никога не го е виждал. През тези мемориали отдавна са погълнати от дива растителност. Но чрез тях ще оживеят съдбите на генерал Олдекоп, оставил костите си в България, на финландския войник, който пише прословутото писмо: „Скъпа Хилда, всичко може да се случи...“ На бащата, изгубил и двамата си доблестни синове - офицери, на Белия паша, както го наричат турците - генерал Скобелев. Филм с аромат на барут и разложение, но също и на хайвер, водка и одеколон.

„Днес ние не само съживяваме историята, но съживяваме и духа на едни изключително доблестни мъже. Руските офицери са давали дума на военачалниците си, че ще загинат, но няма да се предадат. И като истински рицари са отстоявали на думата си”, усмихва се тъжно режисьорът Степан Поляков, който също е внук на белогвардеец. „Не тъжете за онова, което изгубихме, господа офицери, то никога няма да се върне“, цитира той известна руска песен.

Като продължение, на 3-и март, в деня на Националния празник на България, Българската национална телевизия /БНТ 2/ в праймтайма си от 13 ч. ще излъчи другия филм на Степан Поляков за Плевенската обсада - „Краят на войната. Началото на Европа“.

МАЛКАТА БЯЛА СТОЛИЦА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ

Малкото българско селище Бяла в Османската империя за две седмици изживява своята звездна слава през 1877 година - съдбоносна за последната Руско-турска война. Там се събира елитът на руското общество. Може да се каже, че Бяла за 14 дни на практика се превръща в столица на Руската империя.

Филмът проследява забележителните позиционни битки между турските и руските военачалници за овладяването на стратегическото селище край великата река Дунав и подстъпите към Плевен. Как живее цветът на руското общество в бившия харем на Мехмед бей. Тук са императорът Александър Втори, Великия княз, елитът на руския генералитет, дипломати, политици, художници, както и отрядът от милосърдни сестри на Юлия Вревская. Музата на писателя Иван Тургенев е умира трагично именно в Бяла. Тя, дошлата наскоро направо от светските салони на Санкт Петербург.

Как живее целия този елит начело с един от 6-те най-влиятелни мъже в света – императорът Александър Втори. Къде нощува, как пие шампанско със сода и вечеря най-скъпите риби в света, докато край тези аристократи падат снаряди – това е романтично-трагичната история на Малката Бяла столица.

Известно е, че в Руския Културно-Информационен център е една от най-добрите кинозали в България. Там често гостуват някои от големите руски кинотворци, за да представят новите си произведения.

На 2 март тази година обаче е запазена територия за българските продукции.

1. ПЛЕВЕНСКИТЕ РУСКИ МЕМОРИАЛИ: ВДЪХНОВЕНИЕ И ПЕЧАЛ

Български, 2019 г., 34 мин.

Български с руски субтитри

2. МАЛКАТА БЯЛА СТОЛИЦА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ

Български, 2019 г., 44,45 мин.

Английски език с БГ субтитри

Екипът на двата филма:

Режисьор и сценарист: Степан Поляков

Главен оператор: Момчил Александров

Композитор: Валери Пастармаджиев

Режисьор по монтажа: Цветелина Василева-Лямова

Изпълнителни продуценти: Вивиан Бояджиева, Дария Захариева

Директор продукция: Никол Костова

Фотограф: Александър Николов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино